Probleme cu centrala termica? Care sunt cele mai frecvente defectiuni si cum le rezolvi

Data: 1/02/2022 | Autor: .

Probleme cu centrala termica? Care sunt cele mai frecvente defectiuni si cum le rezolvi

Daca ai constatat ca centrala termica nu mai da apa calda si caldura ca la inceput, ca se aud bufnituri cand dai drumul la apa calda, ca pierde presiune, e timpul sa iei masuri. Iti prezentam cateva dintre cele ​​​​​​​mai frecvente defectiuni si cum le rezolvi.

Centrala merge putin si se opreste

O defectiune des intalnita la centralele termice este functionarea sacadata sau oprirea  sistemului dupa o perioada scurta de timp. O cauza comuna este presiunea insuficienta, scazuta a apei sau o problema de la termostatul din camera.

In plus, centrala se poate opri si in cazul in care exista defectiuni sau blocaje la nivelul pompei de circulatie a apei.

Solutie: presiunea apei din interiorul sistemului termic trebuie reglata, astfel incat cantitatea de lichid sa fie indeajuns pentru o circulatie corecta. In cazul in care exista blocaje in sistemul (tevile) de circulatie, acestea trebuie desfundate de catre o echipa de profesionisti.

Nu se aprinde flacara la centrala

Centralele termice pe gaz pot intampina probleme cu privire la controlul sau aprinderea flacarii. Adesea, defectiunea este cauzata de temperatura apei din cazan. Flacara se aprinde doar cand temperatura apei scade sub cea setata

Cazanul termic poate functiona necorespunzator din cauza unor avarii. Totodata, neaprinderea flacarii poate fi cauzata si de presiunea prea mica sau prea mare in coloana de gaz.

Neaprinderea sau stingerea brusca a flacarii poate aparea din cauza unei instalari incorecte a cablului de alimentare.

●    Solutie: in cazul in care temperatura este mai mica sau mai mare spre deosebire de temperatura optima, aceasta se recomanda a fi reglata de catre o echipa de experti.

●    Solutie: atunci cand cazanul termic prezinta defectiuni, iar ledul rosu este aprins, sistemul va trebui resetat. Totodata, daca eroarea este de la cablul de alimentare, el va trebui schimbat de o persoana autorizata.

Cum reglezi presiunea în centrala termică de acasă! O să funcționeze mai bine

Centrala termica are scurgeri

Scurgerile de apa de la centrala termica au drept cauza etansari defectuoase ale componentelor sau cel mai frecvent o inclinatie necorespunzatoare a KIT-ului de evacuare ce duce la scurgerea condensului in interiorul centralei. Acestea pot fi observate la nivelul tevilor sau la componentele principale.

Solutie: Verificarea/vizualizarea locului unde sunt scurgeri si reetansare componente sau repozitionare KIT evacuare.

Centrala nu incalzeste apa

Exista posibilitatea ca centrala termica sa nu incalzeasca apa, sa nu dea apa calda sau caldura. Cea mai frecventa cauza este setarea unei temperaturi prea mici la apa calda sau agentul termic in momentul in care se fac setarile centralei, dar poate fi vorba si despre un termostat ambiental stricat.

Alt motiv ce poate influenta intarzierea sau lipsa apei calde este alimentarea defectuoasa de gaze, curent sau apa, sau un consum mult mai mare de apa calda menajera decat poate produce centrala.

●    Solutie: verificati temperaturile setate in centrala pentru apa calda menajera si/sau agentul termic.

●    Solutie: termostatul ambiental este stricat si trebuie inlocuit. El poate fi schimbat usor si rapid

●    Solutie: verificati daca centrala functioneaza normal si nu este in sistem de avarie si in cazul in care apa nu reuseste sa atinga temperatura de 40 de grade Celsius, opriti unul din consumatori (baterie sau dus) si vedeti daca apa se incalzeste.

Presiune scazuta la apa calda

Presiunea scazuta a apei in centrala termica poate duce la oprirea repetata a sistemului. O cauza posibila este cea a pierderilor de apa din circuit sau existenta unei defectiuni la nivelul supapei de siguranta.

Centrala care are o presiune scazuta a apei mai poate intampina si lipsa de caldura sau apa calda. Tevile sparte sau cu blocaje pot ingreuna circuitul fluid al sistemului.

​​​​​​​Solutie: tevile, supapa de siguranta si robinetul de incarcare trebuie reparate sau desfundate. O alta solutie poate fi reglarea termostatului de ambianta pentru a seta o temperatura mai ridicata.

Cum să resetezi centrala termică! O să meargă mai bine

Centrala ingheata

Inghetarea centralei apare in special atunci cand sistemul este instalat in zone reci: garaj, demisol sau subsol.

Solutie: achizitionarea unui robinet termostatic poate ajuta la reglarea facila a temperaturii pentru a evita probleme mai grave, care sa necesite inlocuirea intregii instalatii.

Centrala nu porneste

Cauzele unei centrale termice care nu porneste pot fi numeroase. Cea mai comuna situatie este cea in care nu este gaz, apa (presiunea scazuta a apei din instalatie) sau curent electric. Centrala nu va putea functiona fara ca toate 3 elementele sa fie prezente.

●    Solutie: in cazul in care energia electrica este oprita, atunci se va astepta revenirea acesteia. Centrala va porni automat, fara a intampina alte probleme.

●    Solutie: in cazul in care alimentarea cu gaz este oprita, centrala va trebui resetata cand se va reporni reteaua de gaze.
●    Solutie: in cazul in care presiunea apei din sistem este prea mica, aceasta se ajusteaza prin robinetul de reumplere de sub centrala, iar daca centrala a intrat in avarie, se opreste si reporneste centrala.

Se aud zgomote in centrala termica

O alta defectiune des intalnita la centralele termice este suieratul sau zgomotul ce provine din interiorul sistemului. Sunetul neplacut poate insemna depunerea de calcar si de alte impuritati pe tevile si pe schimbatorul de caldura.

Totodata, suieratul si pocniturile constante pot indica o aerisire precara a instalatiei, apa neavand presiunea potrivita.

Daca aceasta defectiune nu este reparata in scurt timp, centralei ii va scadea durata de functionare, factura de energie va creste, iar locuinta nu va mai fi la fel de bine incalzita.

Solutie: depunerile de minerale, calcarul si alte sedimente si impuritati se recomanda a fi indepartate cat mai repede de catre un specialist in domeniu. Totodata, in cazul in care centrala are aerisirea facuta incorect, aceasta trebuie reglata.

Engie Thermo Smart. Ne-am schimbat centrala termică cu una smart, în rate

Centrala termica merge incontinuu

Centrala termica ce functioneaza incontinuu poate cuprinde numeroase cauze de defectiuni si erori. Una dintre ele este cea a scurgerii de lichid in instalatie sau o calibrare incorecta intre sistem si termostatul ambiental.

Un alt motiv ce poate mentine centrala termica aprinsa pentru o perioada mai lunga de timp este faptul ca sistemul incearca sa compenseze lipsa anterioara a caldurii, in cazul in care a fost aparatul a fost stins mai mult timp. Acest motiv nu reprezinta un factor alarmant.

Solutie: inainte de a chema echipa de specialisti, seteaza termostatul ambiental la diferite valori de temperatura, pentru a vedea daca exista scurgeri sau daca este alta cauza care blocheaza buna functionare a aparatului.

Cand trebuie sa apelezi la un specialist pentru service?

service centrale termice​​​​​​​

Centralele termice au nevoie de ingrijire si mentenanta periodica pentru a putea avea o durata de viata cat mai lunga si pentru a functiona in parametri optimi. Acest proces poate fi realizat de tine, prin curatarea, aerisirea si ingijirea minima a sistemului.

Se recomanda interventia unei echipe de specialisti pentru service de constatare si, la nevoie, de reparare a componentelor infundate, defecte sau sparte. Interventia trebuie facuta la un interval de 2 ani in regim obligatoriu – prin lege, sau mai repede – la cerere.

Totodata, daca aparatul nu functioneaza corect, poti apela la profesionisti cu experienta in domeniu pentru a te indruma in cazul in care defectiunea este mai complexa.

Cum sa previi defectiunile la centrala termica?

Cum sa previi defectiunile la centrala termica?​​​​​​​

Defectiunile de la centrala termica pot avea numeroase motive. Ele pot fi evitate sau diminuate prin mentenanta periodica a sistemului. Ca sa poti preveni o mare parte din aceste erori si probleme, ai grija de aparatul tau, respectand urmatoarele reguli si sfaturi.
●    Centrala termica are nevoie de revizie periodica in care sa cureti reziduurile si impuritatile stranse pe tevile si sistemul acesteia.
●    Conform legii, centrala termica trebuie verificata si revizuita din punct de vedere tehnic din 2 in 2 ani.
●    Instalarea unui termostat ambiental te va ajuta sa observi atat ciclul optim, cat si pe cel defectuos al sistemului de incalzire.
●    Caloriferele trebuie aerisite in mod corespunzator.
●    Setarea unor temperaturi mai mari decat cele recomandate duce la stricarea centralei.
●    Fii atent la modificarile de temperatura sau zgomot al centralei termice. Daca problemele sunt depistate din timp, ele pot fi rezolvate mai usor.
●    Intotdeauna asigura o instalare corecta a elementelor periferice si a centralei; aceasta ar trebui realizata cu ajutorul unei echipe de specialisti.
●    Locuinta sau cladirea in care este instalata centrala poate avea o izolatie slaba. Nu suprasolicita centrala pentru a compensa pierderea de caldura.
●    Instalarea unui generator sau a unui sistem UPS poate creste durata de viata si de functionare a aparatului, deoarece previne opririle repetate (daca sunteti intr-o zona in care exista frecvente intreruperi ale curentului electric) ce au ca efect pierderea de energie termica.