Revolta la fabrica iPhone 5: 2.000 de persoane au protestat impotriva conditiilor de munca

Data: 24/09/2012 | Autor: .

O revolta de proportii a izbucnit luni la o fabrica Foxconn din China, unde se produc gadget-urile mai multor producatori de talie mondiala, inclusiv Apple.

Potrivit Engadget, protestul la care participa 2.000 de oameni a fost declansat dupa ce un agent de securitate al companiei l-a lovit pe unul dintre muncitori, iar revolta este una impotriva conditiilor dure de munca din fabrica.

Reuters scrie ca fabrica a fost deja inchisa, iar protestul s-a soldat cu 40 de raniti si un numar nespecificat de persoane arestate.

Fabrica in care s-au petrecut evenimentele are 79.000 de angajati si produce componente electrice pentru automobile si dispozitive electronice. Potrivit unui angajat, fabrica produce componente si asambleaza si noul smartphone iPhone 5 al celor de la Apple.

Foxconn este cel mai mare furnizor de componente electronice din lume si are in total aproximativ 1 milion de angajati. Conditiile grele de munca din fabricile companiei sunt de mai multi ani subiectul unor ample materiale de presa. De cele mai multe ori, angajatii muncesc in conditii ingrozitoare si sunt obligati sa faca ore suplimentare in mod ilegal.

Compania s-a confruntat la un moment dat chiar cu un val de sinucideri in randul angajatilor. Pe parcursul a doar cateva luni, peste 20 de muncitori ai Foxconn s-au sinucis din cauza disperarii extreme, aruncandu-se in gol de pe cladirea fabricii. Acestia munceau pana la 36 de ore fara intrerupere, fara a primi altceva decat salariul minim si fara a avea dreptul sa se organizeze in sindicate.

Solutia gasita de cei de la Foxconn a fost uluitoare. Compania nu a dorit sa rezolve problema de la radacina, si a ales sa instaleze plase “anti-sinucidere” pe cladiri.

O trecere completa in revista a cazului puteti citi aici.