Revoluţia roboţilor naşte controverse. Bill Gates lansează un avertisment fără precedent

Data: 20/02/2017 | Autor: .

Revoluţia roboţilor naşte controverse. Bill Gates lansează un avertisment fără precedent

Ne îndreptăm cu paşi repezi către Era Roboţilor, o lume în care omenirea va trebui să găsească soluţii concrete la problema forţei de muncă, pentru că cele mai multe joburi vor fi preluate de maşini. Fondatorul Microsoft, Bill Gates, afirmă că trebuie dezvoltată o formă specială de taxare a roboţilor, similară cu taxele pe muncă, relatează GadgetReport.ro

Într-un interviu pentru Quartz, Gates a explicat că „în prezent, munca unui angajat într-o fabrică valoarează, să spunem, 50.000 de dolari, sumă care include şi taxele. Dacă robotul îi va prelua munca, trebuie gândit un sistem care să taxeze munca, la fel ca în cazul unui angajat uman”.

Banii din taxarea roboţilor ar trebui folosiţi pentru dezvoltarea unor noi locuri de muncă pentru oameni, pentru calificarea acestora în noi activităţi.

Cum joburile pentru oameni vor fi tot mai puţine, va trebui găsită o soluţie pentru ca aceştia să poată să se întreţină. „Probabil vom ajunge la situaţia în care va exista un venit de bază universal, sau ceva de genul acesta”, afirma, anterior, vizionarul Elon Musk, patronul Tesla şi SpaceX, într-un interviu pentru CNBC, citat de GadgetReport.ro.

Ideea unui venit minim universal ar putea rezolva problema sărăciei, cu efecte directe în dezvoltarea culturală şi economică a lumii în care trăim, consideră Musk.

“Oamenii vor avea timp să facă alte lucruri, mai complexe, mai interesante, mai creative. Şi atunci va trebui să ne gândim cum ne vom integra într-o lume cu o vastă inteligenţă artificială. Va trebui găsită o simbioză cu super inteligenţa digitală”, a spus acesta.

Urmează Era Roboţilor! A patra revoluţie industrială, până în 2020

Omenirea se îndreaptă către a patra revoluţie industrială, o schimbare economică fundamentală care urmează să fie implementată până în 2020. Anunţul a fost făcut de World Economic Forum, în raportul „The Future of Jobs”.

Potrivit organizaţiei, devoltarea spectaculoasă a tehnologiei va face ca în următorii ani, peste 7,1 milioane de locuri de muncă să fie acoperite de roboţi, cele mai afectate ţări urmând să fie Australia, China, Franţa, Germania, India, Italia, Japonia, Marea Britanie şi SUA.

Epoca Roboţilor va aduce însă şi efecte pozitive, urmând să fie create 2,1 milioane de noi locuri de muncă în industriile care au legătură cu tehnologia, de la inginerie, computere, arhitectură etc.

Raportul „The Future of Jobs”  îl citează pe Klaus Schwab, fondatorul World Economic Forum, care afirmă că „fără identificarea unor măsuri urgente şi bine definite pentru a reorienta forţa de muncă către alte activităţi şi profesii, guvernele se vor confrunta în viitor cu o criză a şomajului şi o creştere a inechităţii sociale, cu grave consecinţe”.

Experţii de la Kaspersky Lab afirmau, recent, într-un raport privind viitorul tehnologiei, că în următorii 30 de ani, este posibil ca populaţia globală să includă atât miliarde de oameni, cât şi miliarde de roboţi, aceştia din urmă având ca sarcină să întreprindă aproape toată munca dificilă de rutină.

În Era Roboţilor, oamenii vor lucra pentru a îmbunătăţi software-ul roboţilor şi industria IT va fi necesară tuturor companiilor care vor dezvolta programe pentru roboţi, similar modului în care dezvoltă acum aplicaţii pe care utilizatorii le descarcă şi le instalează.

“Într-o oarecare măsură, barierele dintre roboţi şi oameni vor fi neclare”, a explicat Alexander Gostev, Chief Security Expert în cadrul Kaspersky Lab.

În Era Roboţilor, oamenii vor locui în case inteligente, în care toate necesităţile lor de confort vor fi automatizate.

Software-ul care va administra întreaga casă se va ocupa de menţinerea consumului optim de energie, apă, mâncare, de consumul de provizii şi de reaprovizionare. Singura grijă a rezidenţilor va fi să se asigure că există suficienți bani în conturile bancare pentru a plăti facturile.

Mai mult, în viitor, producţia anumitor elemente nu va mai fi necesară. În locul acestora, imprimantele 3D vor uşura producţia rapidă a lucrurilor, de la obiecte necesare în casă precum vase şi haine, până la cărămizi pentru construcţia unei alte clădiri.

Cum ar putea arăta lumea în Era Roboţilor vedeţi în clipul video de mai jos.