Revoluţie genetică! Organe de porc, transplantate la om

Data: 14/06/2016 | Autor: .

Revoluţie genetică! Organe de porc, transplantate la om

Cercetătorii de la Universitatea Harvard au inventat o nouă tehnică de editare a genelor, pentru a elimina o serie de gene virale potenţial dăunătoare, care au blocat până acum procesul de transplantare la om a unor organe de porc, relatează GadgetReport.ro

Potrivit studiului, publicat în revista Science, noua metodă vizează editarea genomului de porc, pentru a îndepărta din celulele porcine acele virusuri specifice acestor animale şi a le face compatibile cu organismul uman.

Experţii cred că această tehnologie va face posibil ca, într-o bună zi, organele de porc să fie utilizate ca substitute pentru organe umane, în cazul pacienţilor care au nevoie de un transplant şi pentru care nu există donatori compatibili.

Transplanturile de la porc la om nu reprezintă o noutate. În prezent, valve cardiace de porc, care au fost în prealabil spălate, frecate şi curăţate de celule porcine, sunt folosite în mod frecvent pentru a repara valvele cardiace umane cu o funcţionare defectuoasă.

Însă organe porcine întregi, care să funcţioneze ca organele umane similare, nu pot fi utilizate din cauza riscului potenţial de transmitere a unor retrovirusuri latente, care sunt inofensive la porci, dar pot cauza boli grave la oameni.