Demn de Star Wars! Computer controlat cu puterea gândului

Data: 22/01/2018 | Autor: .

Demn de Star Wars! Computer controlat cu puterea gândului

Vă aduceţi aminte de celebrul personaj Yoda, din Star Wars, care reuşea să mişte obiectele cu puterea gândului? Această abilitate SF are şanse să devină realitate. Cercetătorii americani au dezvoltat o interfaţă care permite oamenilor să controleze un computer prin puterea gândului, relatează GadgetReport.ro

Cercetători de la Brown University, Massachusetts General Hospital, Stanford University şi Providence VA Medical Center din SUA, reuniţi în cadrul proiectului BrainGate2, au dezvoltat o interfaţă software, capabilă să descifreze activitatea cerebrală a oamenilor pentru ca aceştia să poată controla dispozitive care să îi ajute la comunicare şi mişcare.

Un prim test care testează puterea gândului a fost făcut cu succes pe două persoane care suferă de paralizie. Conectaţi fiind cu o serie de senzori care măsoară activitatea cerebrală, aceştia au putut să mişte cursorul unui computer prin puterea gândului, un succes considerat de specialişti fără precedent.

Un astfel de experiment a fost realizat cu succes şi în 2011, pe o pacientă care a reuşit să acţioneze un braţ robotizat cu ajutorul unei reţele de electrozi implantată în creier.

Experţii au declarat că succesul acestui demers lasă larg deschisă poarta spre o serie de experimente demne de literatura SF.

În viitor, dincolo de dispozitivele medicale, nu este exclus, de exemplu, să conducem maşinile cu puterea gândului sau să dăm comenzi unor roboţi care să muncească în locul nostru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.