Samsung Galaxy Beam – proiector de buzunar (VIDEO)

Data: 14/08/2012 | Autor: .

Prima dată s-a auzit de Beam la MWC Barcelona în februarie, dar mai existase o încercare de telefon cu proiector și înainte, Beam i8520, care nu a fost disponibil pe scară largă. Vestea bună e că noul Beam este lansat deja internațional, iar vestea excelentă este că proiectorul este incredibil, scrie Florian Iancu pe blogul samsungmobilers.

Pachetul

Pachetul conține pe lângă telefon, încărcător și lucrurile uzuale, o baterie în plus și un stand care poate și încărca la rândul lui o baterie. Se observă faptul că Samsung ia în serios nișa de business, unde nu trebuie să rămâi fără baterie într-un moment cheie.

Design
La exterior arată foarte bine și mă bucur că Samsung a decis să adauge o pată de culoare și unui telefon din partea superioară a gamei. Primul lucru pe care îl remarci când pui mâna pe el este grosimea destul de mare (12.5 mm) și greutatea de 145 g, dar trebuie să nu uităm că încorporează nu doar un proiector puternic, ci și o baterie de 2000 mAh. Un alt element de design pe care îl iubesc este carcasa spate, care nu doar că este mată, ceea ce înseamnă că nu poate aduna amprente și zgârieturile sunt mult mai puțin vizibile, ci are și o textură aderentă. Per total carcasa este foarte rezistentă și nu pare că ar ceda la câteva căzături.

Display
Ecranul de 4.0 inci se comportă exemplar: culori foarte vii, unghiuri bune de vizualizare și o luminozitate bună. Are aceeași rezoluție ca și Galaxy S II, dar la o diagonală cu 0.3” mai mică, ceea ce înseamnă o densitate de pixeli superioară. Un lucru am totuși de reproșat, și anume lizibilitatea în soare, care este destul de mică.

Hardware
La capitolul performanțe Galaxy Beam stă cam la mijlocul gamei, având specificații situate între Galaxy Ace 2 și Galaxy S II: procesor dual core de 1 GHz, 768 MB RAM, 8 GB de stocare internă, procesor grafic Mali 400MP. Orice aplicație rulează fără cusur și nu se simte deloc nevoia de ceva mai puternic. Tot aici voi menționa și camera cu senzor de 5 MP, însoțită de mai multe moduri de fotografiere interesante, și camera secundară de 1.3 MP.

Proiectorul
Acum că am trecut peste banalități, să vorbim și despre funcția care nu face din Beam doar un telefon special, ci un telefon unic pe piață: proiectorul. Din prima trebuie să recunosc că nu aveam așteptări mari din partea unui dispozitiv de o mărime așa mică, cu atât mai mult cu cât este inclus într-un telefon, însă am rămas uimit de puterea și claritatea sa. Telefonul are un buton dedicat proiectorului pe laterala dreaptă, care pornește și oprește proiectorul la apăsare lungă indiferent de aplicația în care te afli, iar cât timp e pornit, o apăsare scurtă aduce în prim plan o fereastră de setări rapide (focalizare, luminozitate și rotație). Produce o imagine de 50 de inci în diagonală de la o distanță de doi metri, iar într-o incintă întunecoasă imaginea este uluitor de clară, iar culorile sunt foarte vii. Evident, puterea limitată de dimensiuni îl fac complet inutil în lumina zilei și relativ OK în semi întuneric.

Proiectorul este însoțit de o aplicație foarte bună care completează funcționalitatea. Setările (accesibile de asemenea apăsând butonul proiectorului) includ luminozitatea imaginii și focalizarea. Mai avem la dispoziție Quick Pad, un meniu care râmâne activ și la schimbarea aplicației și conține un pointer și posibilitatea de a sublinia sau nota în orice culoare peste imaginea proiectată. Modul Ambient proiectează imagini selectate și redă un fundal sonor la alegere, util pentru a crea o atmosferă în cameră cât timp lucrezi, iar modul Briefing pornește automat la o oră stabilită și afișează o serie de informații alese de utilizator. Există și o opțiune de lanternă, dar este mult mai puțin puternic decât flash-ul camerei.

Un aspect neplăcut al proiectorului este amplasamentul. Lentila proiectează imaginea landscape (dacă telefonul este în portrait, pur și simplu cropează din imaginea landscape), însă ești forțat să te uiți la telefon în modul portrait. După părerea mea ar fi fost ideal să fie dispozitivul în același loc, însă orientat către una dintre laterale.

De plictiseală am încercat să proiectez o imagine pe o clădire aflată la 20 m în fața geamului meu și spre surprinderea mea, imaginea s-a văzut. Din păcate din cauza luminii din zonă aparatul foto nu a putut surprinde asta, însă am rămas impresionat de distanța la care bate.

Baterie
Autonomia este mult peste medie folosit ca smartphone, peste 24 de ore de 3G, internet, facebook și apeluri, însă se diminuează drastic în timpul folosirii proiectorului. Specificațiile spun 5 ore de proiecție, dar nu am stat să testez asta. Oricum, cert este că te va ține bateria fără probleme pentru a vedea un film întreg. Dacă mai punem la socoteală și cea de-a doua baterie, deja autonomia devine de domeniul SF, chiar și cu proiectorul pornit! Un avantaj este faptul că poți încărca ambele baterii deodată cu ajutorul standului inclus în pachet.

Concluzii
PRO:
proiectorul
construcția

CONTRA:
amplasamentul proiectorului
Android 2.3

Per total telefonul este genial, iar dacă ai nevoie de un proiector fie pentru serviciu (traininguri, prezentări etc), fie pentru distracție (e mult mai comod să arăți clipuri de pe youtube sau poze din vacanță pe un proiector în loc să se înghesuie toți prietenii deasupra ecranului) nici nu trebuie să stai pe gânduri.