Secretele din ,,Cartea morților’, un papirus incredibil descoperit în Egipt

Data: 3/11/2022 | Autor: .

Secretele din ,,Cartea morților’, un papirus incredibil descoperit în Egipt

Un templu funerar aparținând reginei Nearit a fost descoperit în vechiul cimitir egiptean Saqqara, lângă piramida soțului ei, faraonul Teti, care a condus Egiptul între anii 2323 și 2291 î.Hr. Unul dintre cele mai fascinante obiecte descoperite în puțurile funerare este un papirus de 4 metri lungime care conține capitolul 17 din „Cartea morților”.

Realizat din piatră, templul are trei depozite din cărămidă de lut în partea de sud-est, care conțineau ofrande aduse reginei și soțului ei.

În apropierea piramidei, echipa de arheologi egipteni a descoperit, de asemenea, o serie de puțuri funerare care conțin rămășițele unor persoane care au trăit în timpul celei de-a 18-a și a 19-a dinastii egiptene (1550 î.Hr. – 1186 î.Hr).

Aceste înmormântări făceau probabil parte dintr-un cult de adorare a lui Teti care s-a format după moartea faraonului.

Misterele papirusurilor egiptene, decriptate. A fost Iisus un simplu exorcist?

Cultul pare să fi rămas activ mai mult de un mileniu, oamenii dorind să fie înmormântați lângă piramida faraonului. Până în prezent, echipa a descoperit peste 50 de sicrie din lemn în aceste puțuri, împreună cu o gamă largă de obiecte.

Cartea morților

Secretele din ,,Cartea morților’, un papirus incredibil descoperit în Egipt

Unul dintre cele mai fascinante obiecte descoperite în puțurile funerare este un papirus de 4 metri lungime care conține capitolul 17 din „Cartea morților”, un manuscris pe care egiptenii antici îl foloseau pentru a-i ghida pe cei decedați în viața de apoi.

Numele proprietarului papirusului, Pwkhaef, este scris pe el; același nume a fost găsit și pe unul dintre sicriele de lemn și pe patru figurine shabti menite să servească defunctului în viața de apoi.

Deși oamenii de știință analizează în prezent textul, alte copii ale capitolului 17 conțin o serie de întrebări și răspunsuri – un fel de foaie de consultații pentru persoanele care încearcă să navigheze în viața de apoi. Rămâne de văzut dacă exemplarul recent găsit al Capitolului 17 are același format de întrebări și răspunsuri.

Descoperire incredibilă în Egipt! Faraonii egipteni au avut o legiune străină?

În interiorul puțurilor de înmormântare, echipa de arheologi a descoperit o stela care a aparținut unui bărbat pe nume Khaptah, care este identificat ca fiind supraveghetorul carului militar al faraonului, și soției sale, Mwtemwia.

Partea de sus a stelei arată cuplul aducându-i un omagiu lui Osiris, zeul egiptean al lumii subterane, în timp ce partea de jos îi arată pe cei doi soți așezați pe scaune, cu șase dintre copiii lor în fața lor. Cele trei fiice sunt reprezentate așezate și mirosind flori de lotus, în timp ce cei trei fii sunt reprezentați în picioare.

Arheologii nu sunt siguri ce faraon (faraoni) a servit Khaptah. Este posibil ca el să-l fi servit pe Ramses al II-lea (care a domnit între 1279 î.Hr. și 1213 î.Hr.), un faraon cunoscut pentru campaniile sale militare care au extins imperiul egiptean până în nordul Siriei.

O inscripție de pe stela spune că doi dintre copiii lui Khaptah poartă numele unor membri ai familiei lui Ramses al II-lea. Una dintre fiicele lui Khaptah se numește Nefertari (același nume ca și cel al soției principale a lui Ramses al II-lea), iar unul dintre fiii săi se numește Khaemweset (același nume ca și cel al unuia dintre fiii lui Ramses al II-lea).

Jocuri de societate și mumii

Alte descoperiri în puțurile funerare din apropierea piramidei au inclus un topor de bronz, jocuri de societate, statui ale lui Osiris și mai multe mumii, inclusiv mumia unei femei care pare să fi suferit de febră mediteraneană, o afecțiune genetică ce provoacă febră recurentă și inflamații ale abdomenului, articulațiilor și plămânilor.

Un altar dedicat lui Anubis – zeul cimitirului – a fost, de asemenea, găsit în apropierea puțurilor funerare, la fel ca și statui ale zeului.

Echipa egipteană care a făcut descoperirea include arheologi de la Ministerul egiptean al Antichităților și de la Centrul de egiptologie Zahi Hawass.

Cea mai mare piramidă din lume nu e în Egipt! Misterul din Cholula