Serviciile secrete americane si-au creat propria versiune de Android

Data: 19/01/2012 | Autor: .

NSA, agentia americana pentru securitate, a anuntat recent disponibilitatea unei versiuni custom a sistemului de operare Android dezvoltat de Google care pune accent pe securitate.

In termeni tehnici, Android Security Enhanced (SE) aduce Mandatory Acces Control catre kernelul Linux de pe Android, lucru care ajuta la protectia impotriva diverselor exploituri. Totodata, acest lucru permite ca orice fisier sau director din sistemul de fisiere al unui terminal Android sa fie „incuiat” printr-un sistem de encriptie.

Din pacate, utilizatorii nu vor putea sa instaleze Android SE pe propriile smartphone-uri sau tablete. In acest moment, sistemul exista doar sub forma de emulator. Se pare, totusi, ca Android SE se poate instala pe un smartphone Nexus S, insa persoana care efectueaza operatiunea va trebui sa fie familiarizata cu codul-sursa al Android, dar si cu sisteme de operare Linux/Unix. Cu alte cuvinte, Android SE nu este pentru toata lumea.

Daca doriti sa aflati mai multe despre proiect, puteti accesa site-ul selinuxproject.

Terminalele Android sunt in general privite ca mai putin sigure decat dispozitivele similare lansate de Apple sau BlackBerry.

Acest lucru a fost remarcat si de un studiu recent al companiei de securitate pe internet G Data.

“Una dintre problemele care au iesit in evidenta in 2011 si care se va dezvolta in urmatoarele 12 luni este malware-ul pentru platforme mobile”, a declarat Eddy Willems, Security Evangelist la G Data.

“Dispozitivele cu sisteme de operare Android vor fi tot mai mult in atentia infractorilor cibernetici care vor cauta in mod constant noi modalitati de a exploata vulnerabilitatile acestora”, mai spunea acesta.