Sid The Superstitious Robot: Un algoritm ce tranzactioneaza actiuni pe baza superstitiilor

Investitiile bazate pe analiza serioasa a tendintelor din piete sau pe date financiare amanuntite nu par a avea mare succes in aceste vremuri de incertitudine economica. Cel putin asta crede Shing Tat Chung, tanarul care a creat Superstitious Fund Project, un fond de investitii experimental care executa tranzactii pe baza ciclurilor lunii, a numerologiei si a altor superstitii.

Potrivit unui material BBC citat de The Verge, la baza fondului se afla un Automated Trading System (ATS) numit Sid The Superstitious Robot. In realitate, Sid nu este un robot, ci un program de calculator care cumpara si vinde actiuni pe baza unui algoritm construit din superstitii.

Spre exemplu, algoritmul nu va cumpara actiuni in data de 13 si, in general, evita numarul 13 de cate ori e posibil. Mai mult, acesta isi ajusteaza comportamentul pe baza ciclurilor lunii, interpretand luna noua ca un semn bun si luna plina ca un semn rau. Practic, Sid isi vinde actiunile atunci cand luna plina se apropie, temandu-se ca aceasta va avea efecte drastice asupra investitorilor si asupra pietei.

Creatorul fondului, Shing Tat Chung, are 25 de ani si a absolvit The Royal College of Art din Marea Britanie. Acesta a declarat pentru BBC ca a vrut sa glumeasca pe seama superstitiilor.

„Am vrut sa subliniez natura noastra irationala intr-un mod care este mai putin critic si care sa incurajeze dialogul”, a spus acesta.

The Supersticious Fund si-a inceput activitatea pe 1 iunie (evident, la sfatul unui ghicitor), si va ramane activ pentru un an.

Chung planuieste sa-si compare performantele cu principalii indici de pe piata si, in cazul in care obtine profit, va plati dividende investitorilor. Totusi, lucrurile nu au mers atat de bine pana in prezent. Fondul de investitii a pierdut de la lansare 12% din valoarea initiala de 5.000 de lire.