„Soarele artificial” al Chinei a depășit de 5 ori temperatura Soarelui!

Data: 10/01/2022 | Autor: .

„Soarele artificial” al Chinei

„Soarele artificial” al Chinei, un reactorul de fuziune nucleară EAST, a depășit de 5 ori temperatura Soarelui. Agenția de presă Xinhua News relatează că experimentul îi aduce pe oamenii de știință cu un mare pas mai aproape de crearea unei surse de energie verde aproape nelimitată.

Reactorul a menținut o temperatură de 70 de milioane de grade celsius) timp de 1.056 de secunde.

Reactorul experimental chinez a spulberat recordul anterior stabilit în 2003 de Tore Supra, un reactor de tip tokamak care a reușit să atingă temperaturi similare pe care le-a menținut însă timp de doar 390 de secunde.

Spre comparație, nucleul soarelui nostru atinge temperaturi de aproximativ 15 milioane de grade Celsius.

Un embrion de dinozaur, perfect conservat, descoperit în China

„Operațiunea recentă pune o bază științifică și experimentală solidă înspre crearea unui reactor de fuziune nucleară funcțional”, afirmă Gong Xianzu, cercetător la Institutul de Fizica Plasmei din cadrul Academiei Chineze de Științe și coordonatorul experimentului.

China's 'artificial sun' sets new world record - Paris Beacon News
O soluție cu iz SF

Cercetătorul sovietic Natan Yavlinsky a proiectat primul tokamak în 1958 însă până acum nimeni nu a reușit să creeze un reactor experimental care să poată genera o cantitate de energie mai mare decât cea pe care o consumă. Principalul impediment ține de manipularea plasmei care este suficient de încinsă pentru a declanșa procesul de fuziune.

Chinezii speră să depășească acest impediment și au anunțat că vor investi peste un trilion de dolari până la finalul lunii iunie, când se va termina experimentul.

„Soarele artificial” al Chinei va fi folosit pentru a testa tehnologii pentru un proiect de fuziune și mai mare: Reactorul Termonuclear Experimental Internațional (ITER) care este construit în prezent în Franța la Marsilia.

Acesta va fi cel mai mare reactor nuclear din lume și va încununa o colaborare între 35 de țări, printre care fiecare stat din Uniunea Europeană, Marea Britanie, India și Statele Unite. ITER va fi dotat cu cel mai puternic magnet din lume, acesta putând genera un câmp magnetic de 280.000 de ori mai puternic decât cel din jurul Pământului.

Este așteptat ca ITER să fie pus în funcțiune în 2025, acesta urmând să ofere oamenilor de știință și mai multe informații despre aspectele practice ale generării puterii soarelui pe planeta noastră.

Ciuma manciuriană din 1911. Boala din China care putea face ravagii în întreaga lume