SpaceX pregăteşte trimiterea primilor oameni pe Marte

Data: 28/04/2016 | Autor: .

spacex pe Marte

Elon Musk, fondatorul companiei SpaceX, a anunţat pe Twitter că prima misiune cu echipaj uman la bord va fi trimisă spre Marte în 2018. Misiunea, ce poartă numele ‘Red Dragon’, va presupune recuperare roverului Curiosity, ajuns pe planetă în 2012, relatează GadgetReport.ro

Compania are deja experienţă în misiunile spaţiale. A trimis până acum o capsulă Dragon către Staţia Spaţială Internaţională, cu ajutorul rachetei Falcon 9, însă misiunea către Marte va fi una plină de provocări, având în vedere că planeta se află la o distanţă de 560.000 de ori mai mare faţă de ISS.

spacex pe Marte 2

Compania lucrează, în prezent, la o rachetă pe măsura provocării, intitulată Falcon Heavy, care urmează să fie testată la Kennedy Space Centre, anul viitor.

Una dintre principalele provocări legate de aterizarea pe Marte o reprezintă atmosfera planetei, care este de 1000 de ori mai rarefiată decât cea de pe Pământ, astfel că o paraşută obişnuită nu va ajuta capsula Dragon 2 să îşi reducă viteza programată să ajungă la 1609 km/oră. Va trebui, astfel, dezvoltată o propulsie alternativă, care să atenueze impactul capsulei cu atmosfera marţiană.

spacex pe Marte 3

Mai mult, aceasta va trebui să aibă un înveliş care să rezite la temperaturile de 871 de grade Celsius! Naveta Dragon respectă deja această ultimă cerinţă, fiind programată să reziste la 1649 de grade Celsius.

NASA a trimis deja, cu succes, roverul Curiosity pe Marte, în 2012, astfel că şansele ca misiunea să reuşească sunt foarte mari.

spacex pe Marte 4

În luna decembrie 2015, compania a reuşit să plaseze mai mulţi sateliţi pe orbită, şi apoi să se întoarcă în siguranţă pe Pământ, aceasta fiind prima misiunea spaţială privată din istorie.

GadgetReport.ro TV. SpaceX, premieră istorică în spaţiu!