SpaceX Starship, misiune încheiată în flăcări. Imagini video cu explozia

Data: 10/12/2020 | Autor: .

SpaceX a efectuat miercuri primul test cu noua rachetă Starship. Dacă lansarea a fost una reușită, aterizarea n-a mai fost atât de grozavă. Racheta a explodat la contactul cu solul.

Alimentat de trei motoare Raptor, prototipul Starship SN8, fără echipaj, a fost lansat de la centrul de testare SpaceX din Boca Chica, Texas.

După cum era planificat, vehiculul a atins o altitudine de aproximativ 70.000 de metri înainte ca motoarele să se oprească, astfel încât să poată începe coborârea.

După ce a efectuat o manevră de „aterizare” în aer, motoarele rachetei au pornit din nou pentru a încetini coborârea  către locul de lansare, la puțin peste șase minute după decolare.

Viteza de coborâre a fost prea însă prea mare, iar prototipul a explodat într-o minge de foc, când a lovit solul. Nu au existat victime.

În ciuda finalului nefericit al misiunii, CEO-ul SpaceX, Elon Musk, a fost destul de mulțumit, scriind pe twitter: „Am obținut toate datele de care aveam nevoie!” adăugând „Felicitări, echipa SpaceX!”

Cea mai puternică rachetă din istorie

Starship va fi cea mai puternică rachetă din istorie, anunță SpaceX. Va putea transporta 100 de tone de marfă pe Lună sau pe Marte, esenţiale pentru construirea unor viitoare baze permanente . Nava va fi pregatita si pentru zborurile interplanetare lungi, la bordul Starship putand urca şi 100 de oameni.

Marea inovaţie a SpaceX este că noua navă va putea fi realimentată în spaţiu, ceea ce deschide calea către misiuni spre alte planete.

Deși e mai greu decât alte materiale, Elon Musk a ales oțelul inoxidabil pentru că are proprietăți termice importante. Nu se fărâmă la temperaturi extrem de joase și nici nu se topește decât la temperaturi exagerat de ridicate.

Inițial, Elon Musk anunțase că vrea să trimită Starship într-o misiune fără echipaj către Marte, în 2022. Speră să poată reuși să transporte chiar ființe umane, cu ajutorul acesteia, undeva în anul 2024. La evenimentul din 28 septembrie, Musk a anunțat că nava spațială ar putea ajunge pe orbită în mai puțin de șase luni. Totuși, unii sunt de părere că planurile CEO-ului n-ar fi chiar atât de ușor de realizat.

„Lucrul cel mai important pe care trebuie să ne concentrăm este să găsim cea mai rapidă cale către construirea unui oraş care se poate întreţine singur pe Marte. Acesta este lucrul fundamental.”, a declarat Elon Musk.