Dovedit științific. Câinii nu ne înțeleg atât de bine pe cât credem

Câinii sunt animalele cu care oamenii se înțeleg foarte bine, poate cel mai bine. Câinii sunt capabili să răspundă la comenzi, capătă obiceiuri imprimate de stăpâni și par să înțeleagă ceea ce le spunem. Sunt câinii atât de inteligenți pe cât credem? Cercetătorii de la Universitatea Eötvös Loránd din Budapesta au încercat să afle cum răspund câinii la comenzi, printr-o scanare a creierului acestora.

În ciuda auzului excelent al câinilor și a abilității de a interacționa cu oamenii, studiul condus de cercetătorii de la Universitatea Eötvös Loránd din Budapesta a demonstrat ă aceștia nu reușesc să înțeleagă chiar tot ce le spunem.

„Chiar dacă câinii au abilități remarcabile de cunoaștere socială și comunicare, numărul de cuvinte pe care învață să le recunoască rămâne de obicei foarte scăzut”, explică cercetătorii, în lucrarea lor din Royal Society Open Science.

„Motivul acestei capacități limitate este încă neclar”, spun aceștia.

Pentru a testa aceste limitări în vocabularul auditiv al câinilor, cercetătorii au efectuat un experiment în care au adus în laborator peste 40 de câini, cărora le-au măsurat activitatea cerebrală cu ajutorul unor electrozi de electroencefalografie (EEG) atașați de cap.

În timp ce erau conectați la echipament, câinii au auzit trei tipuri diferite de cuvinte rostite pe o înregistrare: cuvinte de instrucțiuni familiare (de exemplu, „stai jos”), cuvinte similare din punct de vedere fonetic (de exemplu, „stai”) și cuvinte diferite, care nu exprimă comenzi.

Rezultatele EEG au arătat că nu există o diferență clară în răspunsurile creierului câinilor, atunci când au auzit fie cuvinte familiare, fie cuvinte fără sens.

ERP-urile au sugerat că câinii nu au reușit să facă distincția între instrucțiunile familiare (cum ar fi „stai jos”) și alte cuvinte cu sens fonetic similar, dar care exprimă alte lucruri.

Dovedit științific: Cine are un câine trăiește mai mult și mai sănătos

Putem compara situația cu cea a bebelușilor care, în primele 14 luni de viață, nu reușesc să facă diferența între cuvintele cu sunete foarte similare.

Câinii sunt precum acești bebeluși, cu diferența că ei nu reușesc să progreseze în înțelegerea vocabularului uman.

Acesta ar putea fi și motivul pentru care sunt capabili să învețe doar un număr limitat de comenzi (cuvinte umane).

Cel mai inteligent caine

Cel mai inteligent caine! Vezi un exercitiu fascinant de dresaj (VIDEO)