Statul Islamic a distrus Arcul de Triumf din Palmyra

Data: 5/10/2015 | Autor: .

Statul Islamic a distrus Arcul de Triumf din Palmyra

Organizaţia teroristă Statul Islamic continuă să-şi pună în practică planul care vizează eliminarea tuturor mărturiilor istorice din Irak şi Siria, care nu coincid cu politica lor extremistă.

După distrugerea a sute de opere antice din muzeul din Palmyra şi asasinarea unui celebru muzeograf, jihadiştii au aruncat în aer celebrul Arc de Triumf din oraşul antic.

Expertul muzeograf sirian Maamun Abdulkarim a declarat, pentru AFP, că situl arheologic a fost distrus cu explozibil duminică.

Arcul de Triumf, situat la intrarea în perimetrul oraşului antic, era considerat cel mai semnificativ monument din zonă, aflat în patrimoniul UNESCO.

„Avem de-a face cu o distrugere sistematică a sitului arheologic. Vor să-l radă de pe suprafaţa pământului”, a declarat Mohammad Hassan al-Homsi, un activist din Palmyra, potrivit The Telepgraph.

Noul act terorist vine după ce, în ultimele două luni, gruparea jihadista Statul Islamic (SI) a distrus cel putin trei turnuri funerare din Palmyra şi Templul lui Bel, vechi de 2.000 de ani.

Pe 25 august, gruparea extremista a aruncat in aer templul antic Baal Shamin, act calificat de UNESCO, agentia culturala a ONU, drept crima de razboi avand ca tinta stergerea unui simbol al patrimoniului cultural diversificat al Siriei.

Gruparea Stat Islamic, care a impus o interpretare violentă a legii islamice în teritoriile pe care le-a ocupat în Siria şi Irak, a afirmat că astfel de vestigii promovează idolatria.