Li-Fi, tehnologia care ne va aduce internetul…prin becuri!

Data: 6/10/2015 | Autor: .

Li-Fi Li-Fi-tehnologia-care-ne-va-aduce-internetul

Tehnologia Wi-Fi este deja depăşită, iar viitorul aparţine inovaţiei Li-Fi, care va transmite semnalul de internet prin intermediul unor fascicole de lumină. Cu ajutorul unor becuri LED, vom putea intra pe internet la viteze de 3,5 GB/s!

Comisia de Comunicații din SUA a avertizat recent că am putea rămâne fără spectru de unde radio pentru Wi-Fi în următorii 5 ani, acesta fiind extrem de aglomerat. În aceste condiţii, necesitatea dezvoltării unei noi soluţii de transmisii de date este absolut esenţială.

Dezvoltată de un grup de cercetatori, condus de profesorul Harald Haas, tehnologia se foloseşte de fascicolele de lumină. Potrivit expertului, reţeaua nu vor avea nicio limitare, spectrul luminii fiind de 10.000 de ori mai mare decat cel de frecvențe radio.

Li-Fi li-fi

Important este şi faptul că implementarea tehnologiei nu va necesita investiţii majore, folosindu-se de infrastructura existentă. Reteaua va transmite date cu viteze de până la 3,5 Gbps.

Interesant este ca semnalul  nu va trece prin pereţi, iar reteaua va fi astfel mai sigura impotriva hackerilor fata de Wi-Fi.

Printre avantajele tehnologiei se află şi faptul că aceasta poate fi folosita in zone sensibile electromagnetic, cum ar fi avioane, spitale sau centrale nucleare, fara a provoca interferențe.

Mai multe companii, printre care şi startup-ul PureLiFi, au dezvoltat deja prototipuri care folosesc această nouă tehnologie pe care am putea să o vedem dezvoltată la scară largă în următorii 5-10 ani.

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.