Superstiţiile de Revelion. Ce trebuie şi ce nu trebuie să faci în noaptea de 31 decembrie

Data: 31/12/2018 | Autor: .

Superstiţiile de Revelion. Ce trebuie şi ce nu trebuie să faci în noaptea de 31 decembrieTu unde îţi petreci Revelionul? O întrebare la modă în aceste zile. Ne facem cu toţii planuri pentru petrecerea din noaptea dintre ani. Ştiai însă că de locul în care te afli de Anul Nou şi de modul în care eşti îmbrăcat este legată o întreagă poveste plină de superstiţii?

Superstitiile ţin de tradiție. Chiar daca nu credem de fapt în puterea lor, ele fac parte din moştenirea noastră culturală. Numitorul comun – cu toţii sperăm că noul an va fi mai bun decât cel care se încheie.

În Danemarca, Anul Nou se sărbătoreşte printre prieteni. E semn de noroc daca gasesti o gramada de vase sparte in fata usii. Numarul vaselor sparte e direct proportional cu numarul prietenilor pe care ii vei avea in urmatorul an.

Ai rau de inaltime? Vei avea probleme la intrarea in anul urmator. Danezii sar de pe scaune la miezul noptii, crezand ca saltul in noul an in acest mod va alunga spiritele rele si va aduce noroc.

In Anglia, una din marile superstitii este ca primul oaspete al unei case pe anul respectiv trebuie sa fie neaparat barbat si trebuie sa aduca si cadouri gazdelor. Aduce noroc in noul an, spun englezii. Oaspetele trebuie sa intre pe usa principala a casei si sa plece pe cea din spate.

La prima bataie a ceasului la miezul noptii, cei din Tara Galilor deschid usa din spatele casei, apoi o trantesc, eliberand astfel anul vechi si blocand tot ghinionul adus cu el. Apoi, la secunda 12, deschid usa din fata a casei, prin care noul an este binevenit, cu tot cu norocul pe care il aduce.

Speri ca 2019 sa iti aduca mai multe calatorii? Atunci te poti inspira din traditia din Columbia: Cara o valiza goala in jurul blocului in care locuiesti.

In Spania, oamenii trec in Anul Nou mancand 12 boabe de struguri in ultimele secunde din an si de cele mai multe ori se aduna in piete mari pentru a face asta. Fiecare boaba de strugure semnifica noroc pentru fiecare luna din anul care vine.

In Finlanda, se toarna in ajun de Anul Nou cositor intr-un recipient cu apa si interpreteaza forma rezultata, dupa ce s-a intarit. Daca arata ca o inima sau ca un inel, incep sa isi faca planuri de nunta. Daca arata ca un porc, inseamna ca persoana respectiva se va bucura de multa mancare anul viitor. Daca forma aminteste de un vapor, inseamna ca noul an va aduce cu el si multe calatorii.

In Grecia, familiile coc in interorul prajiturilor o moneda de argint sau de aur. Acela care va gasi moneda in portia lui va fi cel mai norocos in anul care vine.

Norvegienii gatesc budinca de orez in ajunul anului nou, ascunzand o migdala intraga inauntru. Bogatia garantata merge la cel care o gaseste in timpul mesei.

In Italia, sarbatoarea incepe cu o masa speciala. Totul in regula pana aici. Dar dupa masa incepe o serie de ritualuri, care mai de care mai bizare. Toti barbatii si femeile poarta in noaptea aceasta lenjerie de culoare rosie, ca simbol al fertilitatii. O alta traditie si mai neobisnuita presupune aruncarea tuturor lucrurilor personale invechite pe fereastra. Apoi, toata lumea participa la spartul farfuriilor si al paharelor, ca o lupta simbolica impotriva semnelor de rau augur ale urmatorului an.

In Ecuador, una dintre superstitiile din ajunul Anului Nou o reprezinta arderea unor manechine, denumite „Anul Batran”, realizate din haine umplute cu rumegus, carton, paie sau frunze. Umplutura poate contine si „surprize” de genul petardelor. Aceste papusi pot lua forma oricui sau a orice. Traditia se invarte in jurul simbolisticii „afara cu ce e vechi, sa intre noul”.