Sute de romani, cercetati pentru folosirea de software piratat

Data: 9/04/2013 | Autor: .

hackers110830150530.jpeg313 romani s-au ales anul trecut cu dosare penale pentru savarsirea de infractiuni de incalcare a drepturilor de autor asupra programelor pentru calculator, arata o statistica a Inspectoratului General al Politiei Romane (IGPR). 17 persoane au deja condamnate.

In urma celor 691 de verificari, au fost depistate 351 de persoane care sunt cercetate pentru savarsirea de infractiuni de incalcare a drepturilor de autor asupra programelor pentru calculator, iar in 126 dosare penale a fost dispusa inceperea urmaririi penale, fiind indisponibilizate peste 3.000 de sisteme informatice, echipamente specifice sau sisteme de stocare a programelor.

Au fost deja pronuntate 17 condamnari dintre care 4 condamnari pronuntate impotriva administratorilor unor companii care au utilizat software piratat, iar 12 pentru cazuri de distribuire de programe pentru calculator pirat.

Unul dintre cazurile investigate in 2012 a fost la Timisoara, unde a avut loc o verificare a Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Timis la noua puncte de lucru apartinand companiilor Tossit S.R.L. Si Print 84 S.R.L., avand ca obiect de activitate servicii de printare si fotocopiere. Verificarea a condus la identificarea a 11 sisteme de calcul pe care erau instalate programe in mare parte nelicentiate, apartinand companiilor membre BSA Autodesk Inc. si Microsoft Corporation.

BSA a formulat plangeri penale si cereri de despagubiri in numele acestor membri pentru 12.670 euro, inclusiv daune morale. Dupa verificare, cele doua companii au intrat in legalitate prin achizitionarea licentelor necesare si, in plus, au fost obligati la despagubiri pentru incalcarea drepturilor de autor de pana la momentul controlului.

In ce priveste activitatile de distribuire de software neautorizat, compania S.C. Evotrade S.R.L., cu sediul in Oradea si punct de lucru in Cluj-Napoca, a achizitionat, in perioada iulie 2011- noiembrie 2012, pachete de Office 2003 Standard Edition incomplete – fara certificat de autenticitate – din Suedia si le-a comercializat in Romania, atat prin punctul de lucru din Cluj-Napoca, cat si online, prin evocomputers.ro.

Prin revanzarea de software neautorizat, Evotrade nu doar ca s-a expus riscului de investigatie penala, dar si-a pus si clientii in situatia de a utiliza programe nelicentiate corect, fapta care reprezinta infractiune. Din momentul in care au fost descoperite aceste activitati, Evotrade a incetat orice activitate neconforma legii, a demarat procedurile necesare intrarii in legalitate si contactarea clientilor in vederea recuperarii acestor pachete si restituirii pretului platit.

F.A., din Bucuresti, ca parte a unei retele organizate de patru persoane, a desfasurat activitati de realizare de software piratat in vederea distribuirii ulterioare si de utilizare de software fara licenta. Activitatea nelegala a fost descoperita de politie, iar titularii drepturilor de autor asupra programelor pentru calculator au formulat plangere penala si cerere de despagubiri pentru suma de 27.281 euro, inclusiv daune morale.

Grupul infractional a fost trimis in judecata in februarie 2011, iar inculpatul a fost condamnat de Tribunalul Bucuresti in luna decembrie 2012 si urmeaza sa execute pedeapsa de patru ani de inchisoare cu executare. De asemenea, s-au acordat in intregime despagubirile solicitate. Dosarul este in acest moment in apel la Curtea de Apel Bucuresti.