Te uiţi la ecranul telefonului pe întuneric? Cum îţi afectează sănătatea

Data: 3/11/2016 | Autor: .

Melatonina este un antioxidant puternic produs de organism

Să priveşti ecranul telefonului mobil pe intuneric sau în timpul noptii poate fi o idee proastă. Cel putin asta susţin cercetătorii de la Universitatea Harvard, care afirmă că, astfel, îţi pui creierul într-o stare de confuzie, cu efectele negative pentru starea de sănătate, relateaza GadgetReport.ro

Lumina albastra, puternica, transmisa de ecranele smartphone-urilor sau a tabletelor, transmite creierului semnalul sa opreasca productia de melatonina, un hormon care ofera corpului starea necesara pentru odihna, afirmă Businessinsider.com

Oprind productia de melatonina, se da peste cap ciclul de somn si apare o stare confuza, in care creierul reactioneaza la extreme – determina starea de somnolenta sau de veghe. Astfel, cand nivelul de melatonina şi ciclul somnului sunt dereglate, creşte riscul de a dezvolta o serie de maladii, de la oboseala cronica, la depresie si chiar la cancer.

Una dintre cele mai grave boli este degenerarea maculară, o afecţiune oftalmologică care duce la pierderea capacităţii de a vedea clar obiectele aflate în zona centrală a câmpului vizual.

Melatonina grafic

Lumina albastră poate afecta şi sănătatea mentală. Unele studii au arătat că persoanele cu niveluri de melatonină reduse şi ale căror ritmuri biologice sunt dereglate de expunerea la lumină albastră sunt mult mai predispuse la a suferi de depresie.

Pentru a combate aceasta problema, au aparut diverse aplicatii, printre care f.lux si Apple Night Shift Mode pentru iPhone, amandoua care elimina lumina albastra din display. Utilizatorii au declarat ca s-au simtit mai odihniti, efectul de culoare orange indus de astfel de aplicatii fiind mai putin daunator ochilor.

Potrivit cercetatorilor, cea mai simpla metoda pentru a tempera efectele luminii albastre este sa reducem luminozitatea ecranelor la minim si chiar sa trecem in modul alb-negru.

CE ESTE MELATONINA

Melatonina este un antioxidant puternic produs de organism. Melatonina protejează lipidele şi proteinele împotriva deteriorării şi poate elimina unii dintre cei mai periculoşi radicali liberi din organism – inclusiv hidroxilul și peroxidul de hidrogen. Spre deosebire de alţi antioxidanţi, melatonina se dispersează uşor în celule şi chiar traversează bariera hemato-encefalică (sânge-creier) pentru a proteja creierul delicat.

Unul dintre cele mai importante beneficii ale melatoninei este faptul că luptă împotriva unei game largi de tipuri de cancer: cancer de sân, cancer de ficat, unele tipuri de cancer pulmonar şi metastaza creierului de la tumori.

Din păcate, nivelurile de melatonină produsă natural scade odată cu înaintarea în vârstă, lăsând persoanele mai în vârstă cu protecţie limitată antioxidantă împtotrivă stărilor de asociate cu stresul oxidativ, în special bolile neurodegenerative.

Suplimentele de melatonina ar putea ajuta adulţii mai în vârstă să-şi sporească protecţia antioxidantă împotriva unora dintre cele mai devastatoare boli dde îmbătrânire, precum Alzheimer sau accidentul vascular.