Titan, satelitul lui Saturn, ar putea fi noul Pământ!

Data: 7/07/2016 | Autor: .

Titan, satelitul lui Saturn, ar putea fi noul Pământ!Cercetătorii de la Cornell University cred că Titan, satelitul lui Saturn, ar putea găzdui forme de viaţă. Atmosfera celui mai mare satelit al planetei Saturn include molecule de acid cianhidric (HCN), un element extrem de important în apariţia unui mediu propice vieţii.

Chimistul Martin Rahm a declarat, într-un studiu publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences, că acidul cianhidric conţine polimina, aceasta fiind capabilă să absoarbă un spectru larg de lumină, elementul esenţial pentru apariţia şi dezvoltarea vieţii.

GadgetReport.ro relata, recent, că atmosfera de pe Titan este compusă în mare parte din azot sub formă gazoasă, alte componente minore ducând la formarea de nori de metan și etan și de smog organic bogat în azot.

Schimbările climatice, inclusiv vânt și ploaie, creează caracteristici similare cu cele de la suprafața Pământului, cum ar fi dune de nisip, râuri, lacuri, mări (probabil din metan și etan lichid) și delte. Satelitul este dominat, practic, de tipare meteorologice sezoniere similare celor de pe Pământ.

Misiunea Cassini-Huygens, un proiect comun al NASA, ESA și Agenția Spațială Italiană, a trimis recent un nou set de imagini cu Titan. Acesta este singurul satelit natural cunoscut care are o atmosferă densă şi singurul corp ceresc, altul decât Pământul, pentru care există o dovadă clară că are o suprafață lichidă.

Lansată în octombrie 1997 cu sonda Huygens a Agenției Spațiale Europene, nava spaţială Cassini a fost echipată cu şase instrumente pentru a studia cel mai mare satelit al lui Saturn,Titan. Aceasta a aterizat pe suprafața satelitului pe 14 ianuarie 2005 și a furnizat rezultate spectaculoase.