Urmează Epoca Roboţilor! A patra revoluţie industrială, până în 2020

Data: 14/01/2018 | Autor: .

epoca robotilor

Omenirea se îndreaptă către a patra revoluţie industrială, o schimbare economică fundamentală care urmează să fie implementată până în 2020. Anunţul a fost făcut de World Economic Forum, în raportul „The Future of Jobs”.

Potrivit organizaţiei, devoltarea spectaculoasă a tehnologiei va face ca în următorii ani, peste 7,1 milioane de locuri de muncă să fie acoperite de roboţi, cele mai afectate ţări urmând să fie Australia, China, Franţa, Germania, India, Italia, Japonia, Marea Britanie şi SUA.

Epoca Roboţilor va aduce însă şi efecte pozitive, urmând să fie create 2,1 milioane de noi locuri de muncă în industriile care au legătură cu tehnologia, de la inginerie, computere, arhitectură etc.

epoca robotilor 23Raportul „The Future of Jobs” , dat publicităţii luni, îl citează pe Klaus Schwab, fondatorul World Economic Forum, care afirmă că „fără identificarea unor măsuri urgente şi bine definite pentru a reorienta forţa de muncă către alte activităţi şi profesii, guvernele se vor confrunta în viitor cu o criză a şomajului şi o creştere a inechităţii sociale, cu grave consecinţe”.

Experţii de la Kaspersky Lab afirmau, recent, într-un raport privind viitorul tehnologiei, că în următorii 30 de ani, este posibil ca populaţia globală să includă atât miliarde de oameni, cât şi miliarde de roboţi, aceştia din urmă având ca sarcină să întreprindă aproape toată munca dificilă de rutină.

Oamenii vor lucra pentru a îmbunătăţi software-ul roboţilor şi industria IT va fi necesară tuturor companiilor care vor dezvolta programe pentru roboţi, similar modului în care dezvoltă acum aplicaţii pe care utilizatorii le descarcă şi le instalează.

“Într-o oarecare măsură, barierele dintre roboţi şi oameni vor fi neclare”, a explicat Alexander Gostev, Chief Security Expert în cadrul Kaspersky Lab.

Oamenii vor locui în case inteligente, în care toate necesităţile lor de confort vor fi automatizate.

Software-ul care va administra întreaga casă se va ocupa de menţinerea consumului optim de energie, apă, mâncare, de consumul de provizii şi de reaprovizionare. Singura grijă a rezidenţilor va fi să se asigure că există suficienți bani în conturile bancare pentru a plăti facturile.

Mai mult, în viitor, producţia anumitor elemente nu va mai fi necesară. În locul acestora, imprimantele 3D vor uşura producţia rapidă a lucrurilor, de la obiecte necesare în casă precum vase şi haine, până la cărămizi pentru construcţia unei alte clădiri.