Verily, o companie Google, lansează 20 de milioane de ţânţari

Data: 18/07/2017 | Autor: .

Verily, o companie Google, lansează 20 de milioane de ţânţari

Verily, una dintre companiile aflate sub umbrela Alphabet a gigantului Google, a anunţat că a lansat peste 20 de milioane de ţânţari în Fresno County, California. Decizia, una în premieră mondială, este menită să combată celebrul virus Zika, relatează GadgetReport.ro

Verily a pus la punct o tehnologie care captează ţânţarii şi, într-un mediu de laborator, îi sterlizează pe cei masculini, pentru a nu se mai putea reproduce, scrie ScienceAlert.

Cu un dispozitiv special, Verily eliberează apoi în aer câte un milion de ţânţari pe zi. Atunci când aceştia intră în contact cu cei obişnuiţi, blochează practic reproducerea, pentru ca femelele nu mai pot depune ouă.

Dincolo de faptul că vor reduce populaţia de ţânţari din zona vizată, ţânţarii masculi eliberaţi de Verily sunt inofensivi, pentru că nu înţeapă oamenii.

Unul dintre experţii Verily, Linus Upson, a declarat că, dacă experimentul din Fresno se va dovedi un succes, compania va extinde tehnologia în toată lumea, în vizor fiind în principal Africa, acolo unde ţânţarii transmit boli puternice.

„Încălzirea globală, creşterea temperaturilor şi a umezelii la nivel mondial au făcut ca populaţia de ţânţari să crească spectaculos. Este nevoie de soluţii speciale, iar tehnologia dezvoltată de Verily îşi propune să acţioneze în ambele sensuri – să reducă numărul ţânţarilor şi să prevină extinderea viruşilor precum Zika.


Virusul Zika a fost identificat prima dată în 1947 în Uganda la maimuțe, de o rețea de cercetători care monitorizau febra galbenă. În 1952 a fost identificată în Uganda și în Tanzania, de această dată la oameni.Virusul circulă în Africa, cele două Americi, Asia și Pacific.

Virusul Zika este transmis la oameni prin mușcătura unui țânțar Aedes infectat. Acești țânțari mușcă cel mai mult în timpul zilei, în mod special dimineața foarte devreme și seara. Tot aceși țânțari transmit febra denga, febra galbenă și virusul chikungunya.

Cea mai bună formă de prevenire constă în protejarea împotriva înțepăturilor de țânțari.

Simptomele sunt asemănătoare gripei: febră, erupții pe piele, conjunctivită, dureri de cap, oboseală, dureri musculare și de încheieturi. Aceste simptome sunt destul de blânde, scrie OMS, și durează între două și șapte zile. Totuși, există cazuri în care nu persoanele contaminate nu manifestă deloc simptome, motiv pentru care este greu de depistat.