Vrei o dronă? Tu după ce criterii o alegi pe cea mai bună

Data: 18/09/2015 | Autor: .

Vrei o dronă? Tu după ce criterii o alegi pe cea mai bunăIn ultimii ani, dronele au devenit tot mai populare in randul celor pasionati de gadget-uri si tehnologie. Daca iti doresti o drona, fie pur si simplu pentru a te distra, fie in scop profesional, atunci iata cateva intrebari pe care ar trebui sa ti le pui inainte sa faci o alegere.

1.In ce scop o vei folosi?

Primul pas este sa stabilesti in ce scop vei folosi noul tau aparat – daca iti doresti o drona doar pentru a te distra impreuna cu cei mici ori cu prietenii si pentru a surprinde niste imagini inedite de la petrecerile in familie, atunci o mini-drona este cea mai potrivita pentru tine. Daca spatiul iti permite o vei putea folosi chiar si in interior, pentru ca cele mai multe au dimensiuni reduse si protectie pentru elice. In schimb, daca esti, spre exemplu, fotograf profesionist si vrei sa incluzi printre serviciile tale si fotografiile surprinse cu drona, atunci vei avea nevoie de un model semi-profesional sau profesional, cu caracteristici mai performante, dar si un pret ceva mai ridicat.

2.Ai mai folosit pana acum o drona?

Daca n-ai mai avut ocazia pana acum sa testezi o drona, iti recomandam sa incerci, mai intai, un model RTF (ready-to-fly) – toate setarile sunt facute din fabrica, iar odata ce ajunge la tine, nu va mai trebui decat sa inserezi acumulatorul, sa prinzi elicele si va fi gata de utilizare. Daca nu te afli la prima drona cumparata si ai nevoie de un aparat profesional, poti alege varianta dronelor custom-made, pe care le poti asambla si configura chiar tu, in functie de necesitati, pe baza componentelor pe care le gasesti pe piata. Varianta de mijloc este reprezentanta de modelele ARF (almost-ready-to-fly) – sunt drone semi-profesionale si profesionale, care au nevoie de o serie de configurari inainte de a fi gata de zbor.

3.De ce caracteristici si functii ai nevoie?

Urmatorul pas este sa fii atent la caracteristicile si la functiile oferite de drona, in special daca ai de gand sa cumperi una pe care sa o folosesti in scop profesional. Autonomia dronei este un factor foarte important – daca in cazul mini-dronelor sau al celor semi-profesionale bateria dureaza intre 5-15 minute, modelele profesionale ofera o autonomie care poate depasi 25 de minute. Raza de actiune poate si ea sa difere de la 10 m, pana la 150 m sau chiar mai mult, in functie de model. Alta functie foarte importanta (mai ales pentru dronele mai costisitoare) este capacitatea acesteia de a se intoarce automat acasa in cazul in care pierde legatura cu telecomanda/iese din raza de actiune sau de a ateriza de urgenta, daca i se termina bateria.

4.Ce imagini vei surprinde?

Poate in prima faza vei vedea drona ca pe o jucarie, insa, in cele din urma, scopul sau este de a surprinde imagini – fie in fotografii, fie in filmari. Este adevarat ca orice imagine facuta de drona va fi spectaculoasa, datorita unghiului de captare, insa ar trebui sa fii atent si la alte criterii – caracteristicile foto/video ale camerei built-in, prezenta stabilizatorului, tipul de inregistrare (pe card sau direct pe dispozitiv), posibilitatea de a atasa o camera go-pro. In plus, o idee buna este sa montezi un sistem de FPV (First Person View), pentru ca imaginile “vazute” de drona sa iti fie transmise live – astfel, cadrele iti vor iesi bine din prima.

5. Ce buget ai la dispozitie?
Sigur, bugetul pe care esti dispus sa il investesti este un alt factor de care va trebui sa tii cont inainte de a face o alegere. In general, pentru o mini-drona te vei putea incadra intr-un cost de 500 lei, insa pentru una profesionala, cu camera pentru fotografie si filmari aeriene, trebuie sa te pregatesti pentru o investie ceva mai mare, care poate ajunge pana la 3000-5000 lei.

sursa: FlancoInteractiv