A fost localizat celebrul Wow! Signal, cel mai cunoscut semnal radio extraterestru

Data: 23/05/2022 | Autor: .

Astronomul Alberto Caballero anunță că a localizat locul de unde a fost lansat celebrul Wow! Signal, cel mai cunoscut semnal radio extraterestru.

În 1977, un cercetător voluntar în cadrul SETI, Jerry Ehman, era martorul unui eveniment cu adevărat ieșit din comun. A fost singurul cercetător din lume care avea să capteze cea mai autentică dovadă a existenței extratereştrilor. Un semnal radio – “6EQUJ5’’, devenit faimos sub numele de semnalul ,,Wow’’.

În noaptea de 15 august 1977, Jerry Ehman scana cerul cu telescopul radio Big Ear când, în jurul orei 22.16, o informaţie bizară a fost transmisă prin intermediul computerului  IBM 1130, pentru a fi printată ulterior pe hârtie şi apoi studiată avid de către mai multe echipe de oameni de ştinţă.

Ehman, un reputat cercetător în structurile Universităţii din Ohio, avea să încercuiască secvenţa alfanumerică. Pe marginea hârtiei, astronomul a mai scris doar exclamaţia Wow!

De ce a fost atât de uimit? Pentru că era pentru prima data când era captat un mesaj clar audio, din spațiu, sub o formă logică. Un ansamblu de sunete care nu aveau nicio legătură cu activitatea umană.

Expertul a explicat că semnalul a fost foarte aproape de frecvenţa de 1420 de megahertzi, în condițiile în care sursele naturale de radiaţii cum ar fi planetele sau asteroizii emit o gamă mult mai mare de  frecvenţe radio.

Potrivit acestuia, U-ul din mijlocul mesajului 6EQUJ5  a fost recepţionat extrem de puternic, de aproximativ 30 de ori mai intens decât zgomotele obişnuite recepţionate în spaţiu.

“A fost într-adevăr cel mai sonor înregistrat vreodată din Cosmos. Este încă o chestiune deschisă şi extrem de arzătoare şi numai Dumnezeu ştie cu siguranţă provenienţa acestui semnal”, declara cercetătorul Jerry Ehman, într-un interviu acordat portalului Columbus Dispatch.

Altfel spus, semnalul nu provenea de pe Terra sau de la vreunul dintre sateliţii de comunicaţie sau spionaj care gravitau în jurul planetei noastre.

Astronomii au detectat milioane de semnale emise de o civilizație inteligentă

LOCUL TRANSMISIEI, ELUCIDAT

Emisia de 72 de secunde, captată de telescopul Big Ear al Universității Ohio din Statele Unite în 15 august 1977, a provocat la vremea respectivă un uriaș val de entuziasm – era primul semnal extraterestru care putea fi înțeles!

Potrivit unui studiu publicat în Journal of Astrobiology de la Universitatea Cambridge, pe 6 mai 2022, cercetătorul a folosit arhiva de date Gaia a Agenției Spațiale Europene (ESA), care conține informații despre multe obiecte din Calea Lactee și de dincolo de ea.

El a restrâns căutările la un anumit tip de sistem stelar, reușind să ajungă la 38 de stele candidate. Apoi, a ajuns la un rezultat: sistemul stelar desemnat de unde ar putea proveni misteriosul mesaj primit pe Pământ în anul 1977, este 2 MASS 19281982-2640123.

Megastructura extraterestră Tabby emite semnale luminoase, din nou! Este un fenomen astronomic sau primul semnal inteligent primit din Univers?

Cu alte cuvinte, dintre multele stele cercetate, de unde se crede că ar proveni ciudatul mesaj, acest sistem stelar a fost singurul care a fost confirmat a fi similar cu cel solar. Dacă există o exoplanetă capabilă să susțină o civlizație inteligentă, există posibilitatea ca ea să fie aici. Acest sistem stelar se găsește la aproximtiv 1.800 de ani-lumină distanță față de Pământ.

”Există un soare analog în regiunea de unde a venit cel mai important semnal extraterestru pe Pământ”, a spus Coaballero.