Urmele unei culturi necunoscute, descoperite în pădurea Amazonului

Data: 27/05/2022 | Autor: .

Urmele unei culturi necunoscute, descoperite în pădurea Amazonului

Cercetătorii de la Universitatea Exeter din Marea Britanie și Institutul de Arheologie din Bonn, Germania, au descoperit vestigiile unei civilizații necunoscute în timp ce scanau padurea Amazonului cu ajutorul tehnologiei LiDAR. Este vorba de numai puțin 26 de așezări prehispanice, ascunse în desișul pădurii.

Sci News relatează că vestigiile indică o civilizație precolumbiană, din anii 500 și 1.400 d.Hr., care ar fi putut avea legătură cu misterioasa Cultura Casarabe.

Folosind datele luate prin intermediul tehnologiei LiDAR (detecția și măsurarea luminii din atmosferă), profesorul Iriarte și colegii săi au documentat în detaliu cele două mari situri istorice ale așezărilor și alte 24 mai mici ale culturii Casarabe, dintre care doar 15 erau cunoscute anterior.

Cercetătorii au descoperit o gamă fără precedent de structuri, construcții elaborate și complicate, spre deosebire de oricare altele descoperite anterior în regiune, inclusiv terase de 5 metri înălțime și piramide conice de 21 de metri.

”Am bănuit de mult că cele mai mari complexe ale culturii precolumbiene din întregul bazin s-au dezvoltat în această parte a Amazonului bolivian, dar dovezile sunt ascunse sub coronamentul pădurii și sunt greu de vizitat la fața locului”, a spus profesorul Jose Iriarte de la Universitatea Exeter și unul dintre autorii lucrării publicate pe 25 mai 2022 în revista Nature.

Cercetătorii susțin că aceste așezări au fost ridicate și gestionate nu în dezacord cu natura, ci alături de aceasta, folosind strategii de subzistență durabile de succes.

Misterul civilizaţiei necunoscute din Amazonia

”Sistemul nostru LiDAR a dezvăluit terase construite, drumuri drepte, incinte cu puncte de control și rezervoare de apă. Există structuri monumentale, aflate la doar 1,6 kilometri unele de altele, conectate printr-o rețea de canale lungă de 965 de kilometri, drumuri care leagă așezările, rezervoarele și lacurile”, a explicat profesorul.

”Această regiune a fost una dintre cele mai vechi ocupate de oameni din Amazonia, unde ei au început să pună culturi de importanță globală, cum ar fi maniocul și orezul”.

O descoperire incredibilă. Mii de picturi rupestre, găsite în pădurea amazoniană

Cultura Casarabe, spun arheologii, s-a dezvoltat în această regiune între anii 500 și 1.400 d.Hr., răspândindu-se pe o suprafață imensă de 4.500 de kilometri pătrați.