O descoperire incredibilă. Mii de picturi rupestre, găsite în pădurea amazoniană

Data: 4/12/2020 | Autor: .

Cercetătorii de la Universitatea Exeter din Marea Britanie au făcut o descoperire istorică în pădurea amazoniană. În zona Serranía La Lindosa din Columbia, au găsit câteva mii de picturi rupestre care înfățișează animale din ultima epocă de gheață precum mastodonți. Alte picturi înfățișează figuri umane, forme geometrice și scene de vânătoare, precum și animale ca aligatori, lilieci, maimuțe, căprioare, tapiri, broaște țestoase, șerpi și porci spinoși.

CNN relatează că picturile au fost create în urmă cu aproximativ 11.800-12.600 de ani. Picturile roșii realizate cu pigmenți extrași din ocru reprezintă una din cele mai mari colecții de artă rupestră descoperite vreodată în America de Sud.

Oamenii care le-au pictat erau vânători-culegători care se hrăneau cu fructele palmierilor și copacilor, precum și cu aligatori și pești piranha pescuiți în râurile din apropiere.

Picturile se întind pe trei stânci diferite, cea mai mare dintre acestea – cunoscută drept Cerro Azul, având 12 panouri diferite și mii de pictografe individuale.

Potrivit unui comunicat de presă remis de cercetătorii de la Universitatea Exeter din Marea Britanie, arta rupestră descoperită în zona Serranía La Lindosa din Columbia arată că locuitorii preistorici din regiune au coabitat cu megafauna din Epoca de Gheață, picturile reprezentând ceea ce par a fi leneși uriași, mastodonți, camelide sau cai.

„Picturile oferă o mică imagine vie și palpitantă a vieții acestor comunități. Este incredibil pentru noi să ne gândim astăzi că ei au trăit alături de vânat și erbivore uriașe, din care unele aveau dimensiunea unei mașini mici”, afirmă Mark Robinson, arheolog la Universitatea Exeter.

Unele dintre picturi au fost realizate la înălțimi atât de ridicate pe stânci încât „ar fi fost nevoie de scări speciale construite din resursele pădurii” pentru a le crea, potrivit comunicatului de presă al cercetătorilor.

Experții afirmă că artiștii preistorici ar fi exfoliat rocile cu ajutorul focului pentru a aplatiza suprafațele pe care urmau să picteze.

Deși aceste picturi sunt expuse intemperiilor, ele sunt protejate de rocile de deasupra, ceea ce a făcut ca arta rupestră din Serranía La Lindosa să fie conservată într-o stare mult mai bună decât alte exemple descoperite în Amazonia.