Ai un telefon Huawei? Decizia SUA care te afectează direct

Data: 14/05/2020 | Autor: .

Utilizatorii telefoanelor Huawei, din noile generații (P30, Mate30, P40), nu vor avea acces la serviciile Google (Youtube, Maps și aplicațiile din Play precum Facebook, Netflix și HBO Go) cel puțin până anul viitor.

Președintele SUA, Donald Trump, a decis ieri să extindă restricțiile la adresa companiei Huawei până în luna mai 2021, relatează Reuters.

Chiar dacă interdicția nu vizează anumite companii, măsura va fi pusă în practică de toate companiile cu sediu în SUA, precum Google și Microsoft.

Americanii au luat această decizie din cauza îngrijorărilor privind securitatea datelor transmise prin intermediul produselor Huawei.

Astfel că, dacă vreți să vă cumpărați un telefon Huawei, trebuie să vedeți dacă acesta oferă serviciile Google. Seriile P30, Mate30 și P40 nu au acces oficial la Youtube, Maps, Facebook, Netflix sau HBO Go, precum și la toate aplicațiile din Play.

Merită să cumperi Huawei Mate30 Pro? 10 elemente esențiale

Chinezii și-au dezvoltat propriul magazin de aplicații, însă acesta nu are câteva dintre cele mai folosite aplicații de către utilizatori, cum sunt cele de mai sus.

După cum recunoaşte chiar Ren Zhengfei, CEO-ul Huawei, piaţa smartphone-urilor este deja bine conturată, fiind acaparată de către dispozitivele cu iOS sau Android. „Vânzările de dispozitive pe sistemele de operare Android şi Apple din lume sunt uriaşe, iar Huawei e în urmă. Consumatorilor le este greu să accepte alte sisteme de operare. Astfel, sistemul de operare Huawei va avea nevoie de mult timp pentru a depăşi Android şi Apple, dar nu mai mult de 300 de ani”.

Există tot felul de artificii software care permit utilizatorilor să folosească serviciile Google, însă compania nu recomandă folosirea aplicațiilor alternative pentru că există temeri foarte mari privind securitatea datelor.

Altfel spus, riscați ca hackerii să vă înregistreze datele personale, inclusiv cele privind cardurile și conturile la diverse servicii.

Google avertizează utilizatorii noilor telefoane Huawei: Le folosiți pe riscul vostru

Laptopurile Huawei, fără Windows

Decizia americanilor afectează și laptopurile produse de Huawei. Cum și Microsoft a blocat serviciile către compania chineză, Huawei a anunțat că, pe noile laptopuri, va folosi propriul sistem de operare, Harmony OS 2.0.

HarmonyOS 2.0 ar trebui să fie o soluţie software care să poată fi folosită pe mai multe platforme. Astfel, există posibilitatea ca acest sistem de operare să poată fi adaptat pentru computerele personale, smartwatch-uri sau chiar maşini. De asemenea, există zvonuri care sugerează că Huawei a stabilit deja o serie de aprovizionare pentru distribuirea acestui sistem de operare.

Huawei continuă dezvoltarea sistemului de operare HarmonyOS