Merită să cumperi Huawei Mate30 Pro? 10 elemente esențiale

Merită să cumperi Huawei Mate30 Pro? 10 elemente esențiale

Tu ce îți dorești de la un telefon? Să ai semnal bun peste tot, să aibă un ecran luminos, pe care să vezi filme și seriale în condiții bune, să poți face fotografii și filme la un nivel optim, să aibă o baterie care să țină cât mai mult. Mai sunt și alte criterii? Cu siguranță. La unele dintre ele, Huawei Mate30 Pro reprezintă o soluție optimă. La altele nu. Și sunt câteva destul de importante.

Am testat Huawei  Mate30 Pro timp de  aproape două săptămâni, în cadrul programului Orange Smartphone Tester, lansat de Orange. Cu bune, cu rele, acest telefon este, fără îndoială, cel mai controversat gadget ajuns în redacția GadgetReport.ro. Și asta pentru că este primul telefon Huawei care încearcă să evadeze din ecosistemul Google, adică nu are aplicațiile din Google Play, de la Gmail, la Maps, Youtube și nici aplicații de care am devenit dependenți, precum Netflix sau HBO Go.

În toată această perioadă, ne-am străduit să încercăm să vedem partea pozitivă a acestei situații, să ,,evadăm’’ din ,,Matrix-ul’’ Google, să vedem doar calitățile acestui telefon.

 

Huawei Mate30 Pro, un telefon premium

Primul și, probabil, principalul atuu al acestui telefon îl reprezintă carcasa premium. Huawei  Mate30 Pro arată bine din orice unghi îl privești. Display-ul OLED curbat, de 6.47 inchi, foarte luminos (1080 x 2340 pixeli/ 398 ppi), certificat HDR10, este prins într-un șasiu metalic bine definit (158 x 73.4 x 8.4 mm), cu un breton pentru camera de selfie care, la început ne-a deranjat, dar cu care apoi am reușit să ne obișnuim.

Spatele telefonului arată, de asemenea, foarte bine, cu modulul de camere elegant și acoperit cu materiale de calitate. Huawei  Mate 30 Pro este un telefon sexy, fără îndoială. Arată chiar mai bine decât device-urile cu care concurează, în principal cu cele de la Samsung. Este puțin mai greu decât un Galaxy S10, având 192 de grame, însă fără să deranjeze. Și ne-a mai plăcut, până la urmă, un lucru care prima dată ne-a deranjat, cu gândul că va influența experiența multimedia. Telefonul este destul de îngust, fapt care îl face mai ușor de ținut în mână față de un Samsung.

Huawei Mate30 Pro, hardware ireproșabil

Un alt atuu al acestui telefon îl reprezintă hardware-ul performant. În 2020, Huawei  Mate30 Pro va continua să reprezinte un telefon pe care te poți baza, chiar dacă peste câteva zile, la Paris, va fi lansată seria P40. Pentru Mate 30, asta reprezintă în cele din urmă un avantaj. Prețul telefonului va scădea, cu siguranță, odată cu lansarea noului flagship. Iar raportul preț/calitate va deveni și mai bun.

Vă spuneam că din punct de vedere hardware, Mate30 Pro este ireproșabil. În cele două săptămâni cât l-am testat, procesorul HiSilicon Kirin 990 (7 nm) – Octa-core (2×2.6 GHz Cortex-A76 & 2×1.92 GHz Cortex-A76 & 4×1.8 GHz Cortex-A55) și cei 8 GB de RAM, alături de placa video Mali-G76 MP10 și-au făcut treaba fără probleme. Telefonul nu s-a blocat, niciuna dintre aplicații nu a înghețat. Experiența, în general, a fost una ireproșabilă. În această configurație, telefonul chinezesc va reprezenta o bună alternativă cel puțin 2 ani de acum încolo.

Huawei Mate30 Pro, camere performante

La capitolul atuuri, fără îndoială trebuie trecute și camerele acestui telefon. Camerele quad de pe Huawei Mate30 Pro, cu lentil Leica, (40 MP, f/1.6, 27mm (wide), 1/1.7″, PDAF, OIS Periscope 8 MP, f/3.4, 125mm (telephoto), 1/4″, PDAF, OIS, 5x optical zoom 20 MP, f/2.2, 16mm (ultrawide), 1/2.7″, PDAF TOF 3D, (depth)) se descurcă foarte bine în orice situație.

Fotografiile ies bine atât ziua, pe soare puternic, cât și noaptea, grație software-ului care le ajută să proceseze imaginile la un nivel optim. Cu asistentul de inteligență artificială (AI) setat pe automat, Mate 30 Pro reușește să ofere imagini cu un sharp bun, fără aberații cromatice și cu un background plăcut. Ne-a plăcut faptul că telefonul înțelege foarte bine situațiile de fotografiere și îți oferă cea mai bună soluție, atât prim-planul cât și planul secund fiind bine definite.

Pentru fotografii de Facebook și Instagram, calitatea este una foarte bună. Un ochi de expert va sesiza, totuși, că pe automat culorile sunt puțin prea pronunțate, că roșul este prea puternic, că portretele sunt puțin retușate ca să ofere cea mai bună versiune de fotografie. Și, până la urmă, nu este deloc un lucru rău. Cei mai mulți utilizatori folosesc filtre de Instagram și alte aplicații pentru a-și optimiza fotografiile. Faptul că Huawei  o face din standard nu poate să reprezinte, până la urmă, decât un lucru bun.

Un mare atuu îl reprezintă fotografiile făcute cu zoom maxim, la distanță. Ies surprinzător de bine, peste tot ce oferă alte telefoane de top în prezent.

Și la capitolul filmare, telefonul se descurcă foarte bine. Stabilizarea optică funcționează optim, iar imaginile sunt captate fără sacadări de imagine în Full HD dar și în 4K. Au fost momente însă, în care, în timp ce filmam, pe ecran am sesizat freeze-uri de imagine dar care nu s-au văzut în redarea ulterioară.

 Huawei Mate30 Pro, autonomie destul de bună

Un alt atuu al acestui telefon îl reprezintă autonomia oferită de acumulatorul de 4200 mAh, care se încarcă prin USB Type C cu încărcătorul din cutie dar și cu alte chargere pe Type C, inclusiv de la Samsung. În testele noastre, a rezistat 17 ore fără să fie pus în priză. Și s-a încărcat destul de rapid, (70% in 30 min), grație încărcătorului de 40 W.

Pe wireless, l-am încărcat la un charger Samsung și a mers excelent la 15W. Ne-au plăcut și funcțiile de optimizare a consumului de energie, care permit telefonului să reziste mai mult. Nu le-am folosit, însă ne-a plăcut faptul că, în setări, afli exact cât va rezista telefonul, dacă le activezi.

În ceea ce privește autonomia standard, aberația a fost de sub jumătate de oră, ceea ce este remarcabil. Telefonul ne-a afișat că mai avem baterie pentru 4 ore și jumătate și, după 4 ore și 10 minute s-a închis. La alte telefoane, aberațiile sunt și mai mari.

Huawei Mate30 Pro, sunet mediocru

Atuurile lui Huawei Mate 30 Pro par să se oprească aici. Am fi vrut să spunem mai multe lucruri bune despre acest telefon, însă n-am găsit alte avantaje care să-l scoată în evidență. Dimpotrivă.

Un aspect cu care n-am reușit să ne obișnuim este sunetul emis din difuzorul din partea de jos. Ne-am obișnuit cu sound-ul stereo de pe telefoanele de la Samsung, cu existența a două difuzoare. Oricât ne-am străduit să omitem acest aspect, n-am reușit. Pentru un flagship din 2020, să asculți muzica doar dintr-un singur difuzor, cu un sunet mediocru, destul de metalic, a fost o mare dezamăgire. Nici căștile din pachet, cu fir pe USB Type C nu s-au dovedit a fi o soluție pe măsura așteptărilor. Sunetul este clar, însă bașii și înaltele sunt prea puțin definite. Am testat, în trecut, telefoane mai ieftine, fără aspirații de flagship, care s-au auzit mai bine.

Absența butoanelor de volum de pe Huawei Mate30 Pro

Un alt aspect cu care nu ne-am putut adapta îl reprezintă absența butoanelor de volum de pe telefon. Chinezii le-au înlocuit cu o zonă tactilă, în dreapta telefonului, pe care, atunci când o apeși, ar trebui să îți ofere o experiență similară cu apăsatul butoanelor clasice. Nu este tot timpul așa. Au fost situații în care ne-a fost destul de greu să tot activăm zona respectivă în căutarea volumului.

Ideea, în general, nu este rea, însă credem că nu a ajuns la un nivel optim. Au fost situații când, având mâinile reci, pe stradă, n-am reușit sub nicio formă să utilizăm zona de volum, iar în alte situații, ținând telefonul în mână, zona s-a activat singură, reducând sau crescând volumul fără să ne dorim acest lucru.

Există viață fără Google Play?

Nu știm alții cum sunt însă noi când avem în față un telefon cu Android, vrem să avem acces la toate aplicațiile din Google Play. Huawei Mate30 Pro nu le are pentru că chinezii sunt în plin război comercial cu americanii, iar Google a suspendat serviciile oferite pentru noile telefoane chinezești.

Pentru utilizatorii din China, decizia nu e o mare problemă. Ei oricum, în China, și-au dezvoltat propriile aplicații de succes, însă în Europa, în restul lumii, aplicațiile din Play sunt esențiale. Și nu vorbim aici de Maps și de Gmail, pentru care ai alternative. Ne referim la aplicații uzuale, precum Youtube – cine oare nu folosește Youtube-ul? Sau Facebook, Netflix și HBO Go, aplicații pe care nu poți să le instalezi pe acest telefon în mod legal.

Da, există tot felul de tutoriale pe internet care îți arată cum să păcălești filtrele Google și să le instalezi, însă pentru majoritatea utilizatorilor, este dificil să faci acest lucru. Nu toată lumea are aspirații de hacker. Și fără aceste aplicații, Huawei Mate 30 Pro are o mare problemă. Poți intra pe Facebook, de exemplu, din browserul telefonului, însă experiența este diferită. În ceea ce privește Netflix, nu merge deloc. Am incercat să ne logăm în browser la Netflix dar n-am reușit să vedem nimic, pentru că Netflix înțelege că ai un telefon mobil Android și te trimite să instalezi aplicația din Play.

Nu mai spunem de jocuri și alte aplicații pe care mulți dintre noi le folosim. Absența aplicațiilor din Play reprezintă o mare problemă pentru acest telefon, asta este sigur. Poate că, în viitor, chinezii se vor înțelege cu americanii și serviciile Google vor fi din nou disponibile. Cum însă la orizont nu se anunță nimic bun, Huawei anunțând, sus și tare, că își va dezvolta propriul ecosistem, achiziția unui Mate 30 și, în general, a noilor telefoane chinezești, devine o provocare.

Huawei Mate30 Pro, un ecosistem în creștere

Huawei a încercat și a reușit, în mare parte, să compenseze absența serviciilor Google cu propriul ecosistem de aplicații. Găsești multe aplicații, de la Viber la Whatsapp, Amazon și câteva aplicații de utilități românești, precum Enel, Banca Transilvania, George însă, în rest, lipsesc multe aplicații esențiale.

Dincolo de Netflix, n-am găsit decât câteva aplicații de Facebook Downloader și  multe, foarte multe aplicații chinezești. Ai curaj să le instalezi? Ești sigur că datele tale vor fi în siguranță?

Google a lansat, recent, un avertisment în care afirmă că utilizatorii Huawei care instalează aplicații din afara ecosistemului Android Play, o fac pe riscul lor, pentru că aceste nu sunt verificate. Altfel spus, riști ca datele tale personale, de la parole la datele de pe card să ajungă cine știe unde. Da, pe ansamblu, initiativa Huawei de a dezvolta o alternativă la Google Play și iOS este lăudabilă.

Este nevoie de un ecosistem alternativ însă totul va depinde de dezvoltatorii de aplicații, dacă aceștia vor fi dispuși să investească în construcția unor aplicații dedicate pentru Huawei. Cum americanii pun o presiune reală pe Google și Apple ca să saboteze Huawei, este probabil ca această influență să se răsfrângă și asupra dezvoltatorilor de aplicații. Tu ai timp să aștepți ca Huawei să îți ofere aplicațiile uzuale cu care te-ai obișnuit?

Huawei Mate30 Pro, câteva minusuri de conectivitate

Mai sunt câteva minusuri la Huawei Mate 30 Pro. În primul rând, telefonul nu are conectivitate 5G. Nu că ar fi un element esential, având în vedere că serviciile 5G sunt abia la început, însă atunci când îți cumperi un telefon, o faci de regulă pentru 2-3 ani. În 2021, cu siguranță vom avea 5G în toată țara. Samsung și-a trecut deja toate noile telefoane pe 5G. Până și Apple va lansa noul iPhone cu 5G.

Huawei Mate 30 Pro va rămâne la 4G+. Nu că n-ar avea un semnal bun. Este stabil și fără probleme. Dar parcă ne-am fi dorit mai mult de la acest telefon, să ofere aceeași experiență pe conectivitate ca Galaxy S10 5G , având în vedere că prețurile sunt similare.

Huawei Mate 30 Pro mai are un minus față de concurența de la Samsung. Pe Wi-Fi nu știe decât 802.11 a/b/g/n/ac în timp ce Galaxy S10/S20 au trecut deja la standardul AX, adică Wi-Fi6.

Ce înseamnă acest lucru? În esență o viteză mai bună de internet în Wi-Fi, bineînțeles cu un router pe 802.11 AX.

Huawei Mate30 Pro, plin de aplicații inutile

Și mai e un aspect din zona de software care pare bizar. Telefonul este plin, din start, de aplicații inutile, precum Du Recorder, 3B Meteo, Ali Express, Joom, Wego Flights, Squid,  Blackjack. Apropo de Blackjack. Am numărat, preinstalate, 7 aplicații de jocuri de noroc în standard, printre care Texas Poker și Slots. Plus cele 6 aplicații de meteo. Probabil Huawei a vrut să umple ecranul cu aplicații, ca să arate utilizatorilor că are un ecosistem bogat.

În concluzie, Huawei Mate30 Pro se dovedește a fi un telefon cu bune și cu rele. Arată bine, face poze foarte bune, este ireproșabil din punct de vedere al puterii de procesare, însă are și câteva minusuri cu care multor utilizatori le va fi greu să se adapteze. Fără Facebook, Netflix, Instagram, aplicațiile din Play, Youtube, acestui telefon îi va fi greu să convingă în România, dincolo de marketingul agresiv al chinezilor. În China cu siguranță se vinde bine. În Europa îi va fi însă greu să atingă standardele de vânzări ale generațiilor anterioare.