Apar minerii spaţiali! Prima exploatare minieră, pe Lună

Data: 4/02/2016 | Autor: .

minerii spatiali

Agenția Spațială Europeană (European Space Agency, ESA) mizează pe transformarea Lunii într-o uriaşă exploatare minieră. Jan Woerner, directorul general al ESA a declarat că Luna poate fi un loc „interesant” pentru o astfel de activitate.

Declaraţia a făcut-o cu ocazia lansării de către Luxemburg a unei inițiative pentru încurajarea întreprinderilor de a se angaja în aventura exploatării resurselor naturale ale spațiului cosmic, inclusiv ale asteroizilor.

„Sunt sigur că Luna ar putea fi un loc interesant” pentru astfel de activități particulare, a spus el, chiar dacă proiectul luxemburghez evocă mai ales asteroizii.

„Acesta este un moment în care ideea de a merge în sistemul solar pentru a face foraj minier este pe masă”, a afirmat Woerner.

„Până în prezent, costurile erau prea mari pentru a dezvolta o astfel de activitate comercială”. „Dar dacă în prezent companiile private sunt interesate să o facă, este foarte bine”, a mai spus Jan Woerner.
Jan Woerner a lansat încă de anul trecut ideea unui „sat lunar” multinațional. Acesta ar putea include activități de explorare minieră de către companii private.

„În ultimii ani, companiile au cerut părerea cu privire la posibilitățile de a avea activități miniere în spațiu. Le-am spus că este o idee bună, dar aducerea mineralelor pe Pământ ar lua timp, deoarece este prea scump acum”, a mai spus Woerner pentru AFP.