Avertismentul Bitdefender. Ce pericole ascund aplicatiile Android sau iOS

Data: 9/07/2013 | Autor: .

apple-app-store110707125242Aplicatiile sunt la fel de invazive si de curioase indiferent daca ruleaza pe terminale cu Android sau pe cele cu iOS, iar conceptia potrivit careia un sistem de operare ar fi mai sigur decat altul este gresita, releva un studiu derulat de Bitdefender pe parcursul a mai bine de un an de cercetare, timp in care au fost analizate 314.474 aplicatii de Android si 207.873 aplicatii de iOS.

Astfel, ecosistemul aplicatiilor gratuite pentru terminalele mobile este gratuit pentru utilizator, dar este monetizat intens de dezvoltator.

Cu alte cuvinte, o aplicatie, fie ea pentru Android sau pentru iOS, devine gratuita doar dupa ce utilizatorul a platit-o cu datele sale confidentiale. Iar situatia devine si mai neplacuta atunci cand plata respectivei aplicatii nu opreste fluxul de informatii extrase despre utilizator si nici nu sterge informatiile care au fost deja sustrase de pe terminal.

Cu mentiunea ca indiciile din Android si iOS nu pot fi comparate, analiza Bitdefender se concentreaza pe cele mai intruzive comportamente pe care dezvoltatorii de aplicatii ar fi putut sa le includa in produsele lor.

Urmarirea locatiei utilizatorului este un aspect important in cazul ambelor platforme, intrucat locatia este adesea solicitata de furnizorii de publicitate prin cadre ce urmaresc obiceiurile de consum ale utilizatorilor. Testul Clueful scoate la iveala faptul ca 45,4% dintre aplicatiile de iOS au posibilitatea sa urmareasca locatia utilizatorilor, chiar daca nu fac asta in mod explicit. Spre comparatie, doar 34,5% dintre aplicatiile de Android analizate au aceasta capacitate.

Lista de contacte a utilizatorului poate fi citita de 7,6 dintre aplicatiile de Android, in timp ce aplicatiile iOS sunt ceva mai curioase, intrucat 18,9% dintre cele analizate sunt tehnic capabile sa faca asta.

Unele dintre cele mai importante informatii pentru o companie de publicitate sunt adresele de email si numarul unic de identificare a terminalelor (IMEI). Aceste date pot fi distribuite unor terte parti si pot fi folosite, de exemplu, pentru a trimite consumatorilor reclame adaptate in functie de comportamentul lor, potrivit unui raport recent al Federal Trade Commission .

Aproximativ 14,5% dintre aplicatiile de Android pot transmite mai departe ID-ul dispozitivului si 5,7% dintre ele pot transmite emailul.

Numerele de telefon sunt legatura dintre persoana fizica si identitatea sa virtuala si permit corelarea informatiilor despre comportamentul utilizatorului in cadrul aplicatiei si posibilitatea de a lega aceste informatii de persoana careia ii apartin prin intermediul numelui si prenumelui.

Aproximativ 8,8% dintre aplicatiile de Android analizate de Clueful pot transmite numerele de telefon ale utilizatorilor catre agentii de publicitate terte.

’’Un vechi proverb spune ca daca nu platesti pentru un produs, atunci tu esti produsul vandut. Reclamele pe mobil se integreaza in terminal, nu ruleaza in browser izolate de alte aplicatii. Pe mobil, sistemele de afisare a reclamelor pot afla obiceiurile de comunicare ale utilizatorului, prietenii, contactele prietenilor, locatia si – mai frecvent – toate acestea in acelasi timp. Asta le transforma in echivalentul modern al programelor spion instalate in terminalul folosit pe tot parcursul zilei’’, a declarat Catalin Cosoi, Chief Security Strategist, Bitdefender.

Aplicatia Clueful, dezvoltata de Bitdefender informeaza utilizatorii asupra amenintarilor legate de confidentialitatea datelor personale pe care acestia le expun la simpla instalare a unei aplicatii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.