B-21 Raider. Secretele bombardierului invizibil demn de Star Wars

Data: 21/09/2021 | Autor: .

Armata SUA pregăteşte lansarea noului bombardier invizibil, B-21 Raider. Anunțul vine după ce Beijingul și-a anunțat propriul bombardier „invizibil”, H20. Acest avion, cu dedicație pentru americani, va fi capabil să transporte arme nucleare, convenționale sau hipersonice.

Au trecut aproape doi ani de la finalizarea designului şi cinci ani de la publicarea primelor imagini grafice ale viitorului bombardier al US Air Force, B-21 Raider, iar compania Northrop Grumman a reuşit să dea foarte repede viaţă acestui program, prin realizarea a două aeronave.

În esenţă, B-21 Raider este un avion invizibil cu capabilitati nucleare, parte din programul Long Range Strike Bomber.

Aeronava, ce costă o suma uriasa, de peste 600 de milioane de dolari, are un design care aduce aminte de filmele din seria Star Wars. Este un design imbunătăţit al modelului B-2 Spirit.

Potrivit Daily Mail, spre deosebire de conceptele anterioare ale bombardierului, care au fost lansate in 2020, noua imagine prezentată de US Air Force ne arata partea din fata mai clar definita, precum si fereastra principala a cabinei de pilotaj.

Bombardierul B-21 este conceput pentru a înlocui modelul B-1 Lancer, considerat îmbătrânit. Lancer a intrat în serviciu la mijlocul anilor 80.

B-21 îl va înlocui și pe mai recentul bombardier B-2 Spirit, celebru prin forma sa care aduce cu o pisică de mare.

B-21 Raider. Tehnologia „stealth”

În linii mari B-21 pare să ia deja forma – și tehnologia „stealth” – a acestuia din urmă. Partea din spate a avionului pare să fi fost, de asemenea, revizuită, cu un design mai simplu și mai fluid.

Popular Mechanics explică faptul că „dinții” din spate ai modelului B-2 s-au datorat unei cereri din partea Forțelor Aeriene.

Imaginea prezinta bombardierul B-21 Raider decoland de la baza Edwards din California, a Fortelor Aeriene ale Statelor Unite, unde se asteapta sa se desfasoare testele in urmatorii ani.

Avionul clasificat ca Top secret, ar urma sa fie operaţional in 2026 sau 2027 si va completa flota de aeronave, alaturi de modelul B-2 Spirit.

„Modernizarea nucleara este o prioritate majora pentru Departamentul Apararii si Fortele Aeriene, iar B-21 Raider reprezinta cheia acestui plan”, a declarat Randall Walden, directorul Biroului de capacitati rapide al Air Force.

B-21 Raider va putea transporta bombe nucleare, dar va fi capabil sa „foloseasca un numar mare de munitii tip stand-off, dar si de atac direct. Conform ultimelor informatii provenite de la Air Force, costul acestui bombardier invizibil ar ajunge la 673 de milioane de dolari”.

Departamentul de buget al Congresului SUA a estimat în 2018 că costul dezvoltării și cumpărării primelor 100 de aeronave ar trebui să fie de 80 miliarde de dolari. Forțele Aeriene ale SUA intenționează să primească cel puțin 100 de bombardier B-21 Raider.