Basmul ,,Frumoasa și Bestia’’, inspirat dintr-un caz real. O poveste din Evul Mediu

Data: 20/01/2023 | Autor: .

În timp ce basmul Frumoasa și Bestia are un final fericit, povestea tragică adevărată pe care s-a bazat nu a avut cu siguranță un happy-end. Publicată în Franța sub titlul La Belle et la Bête , se pare că povestea pentru copii din 1740 a fost parțial inspirată de viața sfâșietoare a unui așa-numit om sălbatic cunoscut sub numele de „Petrus Gonsalvus” și de căsătoria acestuia cu o tânără frumoasă pe nume Catherine.

Născut în Tenerife în 1537 și ajuns la curtea regelui Henric al II-lea al Franței în 1547, Pedro González suferea de o afecțiune necunoscută, cunoscută în prezent sub numele de hipertricoză sau sindromul vârcolacului, care îi făcea ca fața și corpul să fie acoperite de păr în exces.

Până în prezent, au fost documentate mai puțin de 50 de cazuri, multe dintre ele fiind atracții de circ.

La curtea lui Henric, Pedro era văzut ca o curiozitate exotică, la fel ca piticii, giganții și bufonii. Cu toate acestea, recunoscându-i intelectul, regele Henric a decis să îl numească Petrus Gonsalvus și să-i ofere o educație. În timp, a învățat trei limbi străine, precum și amănuntele etichetei de la curte.

Sindromul varcolacului

Deși există puține dovezi de arhivă despre viața sa, în 2021 Revista de Historia Canaria a dezvăluit că documente descoperite recent au arătat că Petrus Gonsalvus a reușit de fapt să se integreze în viața curții.

La împlinirea vârstei de 20 de ani, el devenise chelner la masa regală. Apoi a continuat să studieze dreptul, a fost povestitor pentru tânărul Carol al IX-lea , iar în 1582 preda chiar și dreptul la Universitatea Sorbona.

A avut 7 copii

Cu toate acestea, mai multe relatări relatează că, după moartea lui Henric, necruțătoarea sa soție, Catherine de Medici, a decis să facă un experiment pentru a descoperi ce fel de copii va produce bărbatul sălbatic.

În 1570, Petrus s-a căsătorit cu Catherine Raffelin, frumoasa fiică a unui negustor francez. Înainte de nuntă, regina regentă nu a reușit să o avertizeze cu privire la apariția viitorului ei soț. Ne putem doar imagina reacția ei. Cu toate acestea, în timpul lungii lor căsnicii, patru dintre cei șapte copii ai lor s-au născut cu hipertricoză.

Portret al Antoniettei González (1583), fiica lui Pedro González („Omul păros”), de Lavinia Fontana. Contrastul dintre corpurile lor acoperite de păr și hainele lor elegante a făcut din familia Gonsalvus un subiect popular pentru artiștii vremii lor.

Spre deosebire de finalul de basm al filmului Disney, Pedro a continuat să fie văzut ca o ciudățenie rară. După ce s-a distins la curtea franceză, Pedro și familia sa au fost trimiși în străinătate pentru ca regalitatea Europei să se poată uita la ei.

The Gonzales Sisters and Their Worlds (Surorile Gonzales și lumea lor) descrie modul în care copiii González au fost dăruiți altor nobili și tratați ca animale de companie la curte.

Cuplul și-a sfârșit zilele în Italia. Potrivit documentarului „The Real Beauty and the Beast” de la Smithsonian Channel , faptul că nu există nicio înregistrare a morții lui Pedro s-ar putea datora faptului că, în mod tragic, acesta nu era considerat pe deplin uman și, prin urmare, nu se potrivea unei înmormântări creștine.