Black Friday, cea mai mare teapa?

Data: 21/11/2013 | Autor: .

blackfriday

Desi majoritatea retailerilor prezinta campania Black Friday drept o ocazie de face cumparaturi la preturi imbatabile, valabile numai o zi din an, multe produse pot fi cumparate la preturi si mai mici, in alte perioade ale anului, releva o analiza facuta de Wall Street Journal si compania Decide Inc.

Cu ocazia fiecarei Black Friday, retailerii ii ademenesc pe consumatori sa cheltuie peste masura, cu promisiunea unor oferte valabile o singura zi, care nu pot fi intrecute.

In fiecare an, consumatorii se intreaba «Oare merita?». Se pare ca raspunsul este de multe ori «nu»”, noteaza Wall Street Journal in urma unei analize a celor mai mediatizate oferte, efectuata impreuna cu compania Decide Inc., specializata in agregarea datelor privind preturile.

“Consumatorii asociaza BLACK FRIDAY cu preturi bune, fapt care elimina impulsul de a compara preturile”, explica Rob Docters, consultant pe probleme de preturi la McKinsey & Co.

Potrivit specialistilor, retailerii mizeaza, de Black Friday, pe impactul psihologic al campaniei asupra cumparatorilor, convinsi astfel ca aceasta este cea mai buna ocazie pentru a cumpara produse la preturi foarte mici, desi in realitate lucrurile nu stau asa.

Studiul releva ca multe dintre cele mai intens promovate oferte de Black Friday se refera la produse care au putut fi cumparate la preturi mai mici in anumite perioade din an, uneori chiar de la acelasi retailer.

Compania a luat in calcul 500 de oferte “doorbuster” (oferte marketate ca avand preturi atat de avantajoase incat clientii “darama usa”).

Analiza arata ca aproape o treime dintre produse au fost disponibile la un moment dat la preturi mai reduse.

« Retailerii au adoptat de-a lungul timpului diverse tactici, precum reduceri masive de pret la un stoc limitat de produse sau prezentarea unor discounturi aparent atractive la produse oricum ieftine, care nu afecteaza semnificativ marja de profit a magazinului », spun expertii.