Cea mai bună brânză din lume. Tu ai gustat-o?

Cui nu-i place brânza? O brânză bună merge excelent cu un pahar de vin, cu o friptură, cu o salată. Dacă îţi place brânza şi vrei să încerci sortimentele considerate a fi cele mai bune din lume, îţi recomandăm să cauţi sortimentele de mai jos.

Jurnaliştii de la cntraveler.com au realizat, recent, un top cu cele mai bune nouă tipuri de brânză pe care trebuie să le guşti măcar o singură dată în viaţă. Jurnaliştii afirmă că aceste delicatese îţi vor dezmorţi simţurile cu siguranţă.

TOP 10 – Cea mai bună brânză din lume

1. Harbison de la Jasper Hill’s , Greensboro, Vermont

Cea mai bună brânză din lume. Tu ai gustat-o?
2. Monte Enebro de la Rafael Baez, Avila, Spania

Monte Enebro
3. Stilton de la Colston Bassett’s, Nottinghamshire, Anglia

Stilton
4. Durrus Farmhouse Cheese, Durrus, Irlanda

Durrus Farmhouse Cheese
5. Bra Tenero D.O.P., Piemont, Italia

Bra Tenero D.O.P.
6. Boerenkaas Gouda, Amsterdam

Boerenkaas Gouda
7. Ossau Iraty de la Fromagerie Agour’s, Hélette, Franţa

Ossau Iraty
8. Azeitão, Setubal, Palmela şi Sesimbra, Portugalia

Azeitão
9.Chällerhocker de la Walter Rass’s, Saint-Gallen, Elveţia

Chällerhocker Walter Rass's

Dacă nu ştiaţi, istoria brânzei începe acum 10.000 de ani. Cercetătorii datează începuturile consumului de brânză chiar din perioada în care caprele au fost domesticite. Se crede că brânza a fost pentru prima dată preparată în Orientul Mijlociu și de triburile din Asia Centrală.

Etimologia cuvântului brânză este incertă. S-a considerat că ”brânză” este un cuvânt de origine dacă, dar se pare că provine din latinescul ”brancia”, sau din celticul ”ber”, care înseamnă oaie. Ovid Densușianu consideră că termenul ar putea avea o rădăcină iraniană, și anume ”renc-”, ”renz-”, care înseamnă a stoarce, a strivi.

Cheese provine din latinescul caseus, la fel ca și ”queso” din spaniolă, ”kaas” în olandeză, ”kase” în germană și ”queijo” în portugheză. ”Caseus formatus” a dat naștere termenului ”formaticum”, o brânză tare, presată. Din latinescul ”formaticum” s-a născut ”fromage”, termenul folosit de francezi, și formaggio, din italiană.