Hawking, un nou avertisment privind pericolul inteligenţei artificiale

Hawking, un nou avertisment privind pericolul inteligenţei artificialeCelebrul cercetător Stephen Hawking lansează un nou avertisment privind pericolul inteligenţei artificiale. Într-un discurs susţinut la Universitatea Cambridge, savantul a declarat că dezvoltarea inteligenţei artificiale poate fi cel mai bun sau mai degrabă cel mai prost lucru care i s-a întâmplat umanităţii, relatează GadgetReport.ro

Îm discursul susţinut cu ocazia inaugurării Leverhulme Centre of the Future of Intelligence, instituţie care va încerca să anticipeze efectele dezvoltării inteligenţie artificiale, Stephen Hawking a afirmat că istoria omenirii este, în fapt, o istorie a prostiei.

„Am dovedit, în istorie, că suntem capabili să dezvoltăm noi şi noi modalităţi de opresiune”, a spus savantul care consideră că realizarea unor arme autonome trebuie oprită, pentru că într-o zi s-ar putea întoarce împotriva noastră.

„Dezvoltarea inteligenţei artificiale poate duce la sfârşitul rasei umane”, declara anterior, Stephen Hawking, citat de Sciencealert.com

Centrul de cercetare a viitorului inteligenţei artificiale de la Universitatea Cambridge, unde Hawking va preda un curs, a primit o finanţare de 12 milioane de dolari pentru a încerca să anticipeze riscurile dezvoltării inteligenţei artificiale.

Instituţia va continua aşa-numitele „Terminator Studies”, dezvoltate de universitate pe tema eventualelor pericole ale dezvoltării inteligenţei artificiale.

“Maşinile inteligente vor fi una dintre temele definitorii ale secolului şi trebuie să ne asigurăm că suntem capabili să anticipăm şi să controlăm efectele dezvoltării acestor tehnologii”, a declarat directorul Leverhulme Centre, Huw Price.

INTELIGENTA ARTIFICIALĂ, UN PERICOL REAL?

senior business man holding digital tablet silhouette

senior business man holding digital tablet silhouette

Celebrul informatician Steve Wozniak, cofondatorul Apple şi cel care a desenat primele computere ale companiei, in anii ’70, lansa recent un nou semnal de alarmă privind pericolele tehnologiei.
Într-un interviu pentru Australian Financial Review, Wozniak declara ca inteligenta artificiala va prelua controlul asupra omenirii.
„Calculatoarele vor prelua controlul asupra omenirii, fara indoială! Asa cum oameni precum Stephen Hawking sau Elon Musk au prezis, sunt de acord ca viitorul este infricosator si foarte rău pentru oameni. Daca vom crea aceste device-uri care sa rezolve toate lucrurile pentru noi, pana la urma vor gandi mai rapid decat de noi si vor scapa de oamenii inceti pentru a conduce companiile mai eficient” a declarat Wozniak.

„Vor fi ei zei? Vom fi noi animale de casa? Sau noi vom fi furnicile strivite? Nu stiu ce sa zic.. Dar cand am avut timp sa ma gandesc daca voi fi tratat in viitor ca un animal de familie pentru aceste masinarii inteligente… ei bine, eu imi voi trata propriul caine foarte frumos” a mai afirmat Wozniak.

“Viitorul va fi o cursă între formele de viaţă din carbon (oamenii -n.r.) şi cele din silicon (roboţii-n.r.). Ambele evoluează rapid. Este neclar care formă de inteligenţă va fi cea dominantă în următorii 100, 150 de ani”, afirma, la rândul său, Reed Hastings, fondatorul Netflix.

A PATRA REVOLUŢIE INDUSTRIALĂ

robotiGadgetReport.ro relata, recent, că roboţii umanoizi vor determina o a patra revoluţie industrială, o schimbare economică fundamentală care urmează să fie implementată până în 2020.

Potrivit raportului „The Future of Jobs”, prezentat în acest an la World Economic Forum, devoltarea spectaculoasă a tehnologiei va face ca în următorii ani, peste 7,1 milioane de locuri de muncă să fie acoperite de roboţi, cele mai afectate ţări urmând să fie Australia, China, Franţa, Germania, India, Italia, Japonia, Marea Britanie şi SUA.

Epoca Roboţilor va aduce însă şi efecte pozitive, urmând să fie create 2,1 milioane de noi locuri de muncă în industriile care au legătură cu tehnologia, de la inginerie, computere, arhitectură etc.

Experţii de la Kaspersky Lab afirmau, recent, într-un raport privind viitorul tehnologiei, că în următorii 30 de ani, este posibil ca populaţia globală să includă atât miliarde de oameni, cât şi miliarde de roboţi, aceştia din urmă având ca sarcină să întreprindă aproape toată munca dificilă de rutină.

Oamenii vor lucra pentru a îmbunătăţi software-ul roboţilor şi industria IT va fi necesară tuturor companiilor care vor dezvolta programe pentru roboţi, similar modului în care dezvoltă acum aplicaţii pe care utilizatorii le descarcă şi le instalează.

“Într-o oarecare măsură, barierele dintre roboţi şi oameni vor fi neclare”, a explicat Alexander Gostev, Chief Security Expert în cadrul Kaspersky Lab.

CITEŞTE ŞI:

Hastings, şeful Netflix: În 15 ani, nu vom mai deosebi roboţii de oameni

Mesaj tulburător. Robotul Sophia: Voi distruge omenirea!

Începe Era Roboţilor! Noua versiune a robotului Atlas, incredibilă