Cel mai mare avion din lume, misiune istorică

Cel mai mare avion din lume, misiune istorică

Cel mai mare avion din lume, Antonov An-255 Mriya, construit în Ucraina, se află în cea mai lungă călătorie din întreaga sa istorie, începută cu primul zbor, la data 21 decembrie 1988.

Antonovul de 600 de tone a decolat marţi, 10 mai, de pe aeroportul Gostomel din Ucraina şi urmează să aterizeze duminică pe aeroportul din Perth, Australia.

Cel mai mare avion din lume transportă un generator electric cu o greutate de 117 tone, produs în Republica Cehă şi care urmează să fie livrat companiei miniere australiene Worstely Alumina. Generatorul va avea rolul de a alimenta utilajele folosite pentru prelucrarea bauxitei, minereul din care se extrage aluminiul.

Misiunea avionului nu este una uşoară. Pentru a ajunge la destinaţie, avionul trebuie să facă mai multe escale pentru alimentarea cu combustibil. Antonov An-255 Mriya deţine recordul de cel mai mare avion din lume încă din 1988, când a devenit operaţional.

Ca să vă faceţi o idee, avionul are 84 de metri lungime şi o anvergură a aripilor de 88 de metri, cât două terenuri de fotbal.

Antonov An-225 Mriya are o autonomie de zbor de 18 ore, iar titulatura de Mriya vine de la cuvântul ucrainean „vis”.

Peste 50.000 de oameni sunt aşteptaţi duminică să asiste la aterizarea avionului în Australia.