Chipul unui om care a trăit acum 700 de ani, reconstruit pe calculator

Data: 22/03/2017 | Autor: .

Chipul unui om care a trăit acum 700 de ani, reconstruit pe calculator

Cercetătorii de la Universitatea Cambridge au dezvoltat un software special capabil să reconstituie fizionomia oamenilor, pe baza scheletelor acestora şi analizei ADN. O imagine a unui britanic, care a trăit acum 700 de ani, a devenit virală pe internet, relatează GadgetReport.ro

Programul software, intitulat”Context 958„, se foloseşte de datele oferite de analiza oaselor şi a danturii, pentru a reconstruit fizionomia subiectului.

Cercetătorii spun că iniţiativa reprezintă un pas important în tentativa de a înţelege mai bine obiceiurile, viaţa oamenilor care au trăit în trecut.

Exemplul oferit de experţi a fost generat folosind scheletul unui bărbat de aproximativ 40 de ani, care a trăit în secolul XIII, şi care a fost excavat dintr-un cimitir medieval din Cambridge, în care se aflau 400 de morminte.

Analiza Context 958 a arătat că bărbatul avea, iniţial, o dietă destul de bogată, în care era prezent peştele şi carnea de porc.

„Nu ştim ce activitate presta acest om. Cert este că era un muncitor care, putem presupune, se ocupa cu schimburile comerciale, având în vedere că îşi permitea să consume alimente relativ scumpe pentru acele vremuri”, au afirmat cercetătorii.

Programul software, intitulat"Context 958", se foloseşte de datele oferite de analiza oaselor şi a danturiiBărbatul ar fi trecut printr-o adevărată dramă, în momentul în care s-a îmbolnăvit.

„Analiza dentară arată că acesta a suferit de foamete, la un moment dat. Probabil în perioada în care era bolnav. Nu este exclus ca boala de care suferea, asociată cu înfometarea, să fi dus la deces”.

Interesant este şi faptul că bărbatul a fost îngropat cu faţa în jos, un ritual de înmormântare ieşit din comun.

„Examinând craniul acestuia cu Context 958, am descoperit o traumă puternică, probabil o lovitură, însă este puţin probabil ca aceasta să fie cauza morţii”, au mai spus aceştia.