Cinci semne care arată că îți pierzi auzul

Data: 21/04/2020 | Autor: .

Pierderea auzului nu este o problemă de sănătate rezervată exclusiv persoanelor în vârstă. Există mai multe semnale care pot reprezenta semnale de alarmă că aveți probleme cu auzul și trebuie să mergeți la medic, relatează GadgetReport.ro

Potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății, 50 la sută dintre persoanele cu vârsta cuprinsă între 13 și 35 de ani riscă să se confrunte cu probleme de auz din cauza zgomotului ambiental, generat de gadgeturi, de la telefoane la playere audio etc.

OMS recomandă utilizatorilor de căști audio să regleze volumul auditiv până la un nivel minim, în așa fel încât să nu se aleagă cu probleme de auz.

Îți țiuie urechile?

Robert L. Pincus , profesor asociat la New York Medical College, spune că unul dintre primele semnale ale problemelor de auz îl reprezintă apariția unui sunet fin, a unui zumzet în urechi.

„Dacă atunci când este liniște, auzi în continuare un sunet la un nivel scăzut, în fundal, înseamnă că aveți o problem de auz. Dacă zgomotul devinte tot mai frecvent, este probabil ca nervii din urechi să fie afectați’’, a declarat acesta.

Principalul vinovat de afectarea auzului îl reprezintă, în ziua de astăzi, folosirea în exces a căștilor audio, mai ales a celor intraauriculare.

Sreekant Cherukuri , fondatorul MDHearingAid.com , o companie specializată în aparate auditive, afirmă că „pierderea permanentă a auzului poate apărea chiar și după 8 până la 15 minute de ascultare de muzică la nivelul volumului maxim”.

„Dacă auziți în continuare zgomot atunci când opriți muzica, acesta ar trebui să fie primul indiciu că volumul este prea tare’’, a mai spus acesta.

Medicul spune că soluția este să folosești căștile la un nivel redus, iar cele mai bune sunt cele care acoperă zgomotul ambiental.

,,Anulând zgomotul ambiental, veți putea să dați mai ușor sunetul în căști și astfel să evitați să vă afectați auzul’’, a declarat specialistul. În opinia lui, căștile care intră în urechi sunt mai periculoase decât cele care acoperă urechile pentru că livrează sunetul mai aproape de timpan.

Auzul și mersul împiedicat

Un alt semn al problemelor de auz îl reprezintă mersul…împiedicat. „Când oamenii au probleme cu auzul, ei depun atât de mult efort încercând să audă lucrurile simple încât creierul nu se mai focusează îndeajuns pe menținerea echilibrului și evitarea obstacolelor’’, a declarat dr. Cherukuri.

Canalele urechilor tale interne transmit semnale creierului pentru a te ajuta să te echilibrezi, iar dacă acestea sunt afectate, mersul ezitant reprezintă un semnal serios de alarmă.

Ai început să uiți?

Un alt semnal că aveți probleme cu auzul îl reprezintă…uitatul. ,,Memoria, mai ales cea aparentă, se bazează foarte mult pe semnalele sonore. Este greu să-ți amintești lucrurile când nu poți auzi”, spune dr. Cherukuri.

Cu cât înaintăm în vârstă, pierderea auzului poate deveni un indicator al declinului mental. De aceea, pierderea auzului duce adesea la izolarea socială, ceea ce este un factor de risc pentru declinul cognitiv.

Iard dacă auzul este afectat, creierul va dedica energie suplimentară procesării sunetului în detrimentul memoriei și gândirii.

Tu spui constant „ce?”

Dacă aveți probleme să auziți în locuri cu mult zgomot de fond, cum ar fi un restaurant, nu-i învinovățiți pe cei din jur.

„O ureche sănătoasă poate auzi foarte bine chiar și într-o cameră zgomotoasă. Dacă nu poți să auzi bine, acesta ar putea fi unul dintre semnele precoce ale pierderii auzului. Iar dacă repeți de prea multe ori …ce, ce-ai spus, este clar că există o problemă și trebuie să mergi la medic”, spune dr. Pincus.