Coronavirusul din China, 2019-nCoV, provocat de consumul de carne de șarpe

Data: 23/01/2020 | Autor: .

Coronavirusul din China, cunoscut sub numele de 2019-nCoV, care a făcut peste 500 de victime până în prezent și a determinat intrarea în carantină a orașului Wuhan, pare să aibă legătură cu consum de carne de șarpe, o delicatesă pentru chinezi, relatează GadgetReport.ro

Potrivit unui studiu publicat de patru cercetători chinezi în revista Journal of Medical Virology, la originea coronavirusului s-ar afla două specii de șerpi des întâlnite în sud-estul Chinei, Bungarus multicinctus și Naja atra, sau cobra chineză.

Cele două specii de șerpi se numără printre animalele vândute la piața engros de fructe de mare din Huanan din Wuhan, unde mulți dintre actualii pacienți infestați au lucrat sau au vizitat-o.

Descoperirea a fost făcută după ce experții au analizat secvența genetică a noului virus 2019-nCoV și au ajuns la concluzia că 2019-nCoV ar fi putut proveni de la șerpi.

Rezultatele „sugerează pentru prima dată că șarpele este cel mai probabil rezervor pentru 2019-nCoV”, au scris autorii studiului.

Nu este însă clar dacă virusul ar fi ajuns la oameni prin contactul direct cu șerpii vii sau prin consumul de carne de șarpe.

Coronavirușii sunt o familie numeroasă de viruși – unii provoacă boli la oameni, în timp ce alții infectează doar animalele. În cazuri rare, coronavirușii instalați la animale pot evolua pentru a infecta oamenii și apoi să se răspândească de la om la om. Acesta a fost cazul SARS și MERS (sindromul respirator din Orientul Mijlociu) și pare să fie cazul cu noul coronavirus 2019-nCoV.

2019-nCoV a făcut până acum peste 500 de victime în China, Thailanda, Japonia, Coreea de Sud și Taiwan , iar 17 persoane au decedat.  Organizația Mondială a Sănătății va decide astăzi dacă avem de-a face cu o potențială pandemie și dacă va declanșa carantina sanitară la nivel internațional