Australia, afectată de uriașe furtuni de praf

Data: 20/01/2020 | Autor: .

Australia, afectată de uriașe furtuni de praf

După incendiile de pădure și ploile torențiale din ultimele zile, Australia se confruntă, în prezent, și cu furtunile de praf. Mai multe orașe din centrul statului australian New South Wales au fost afectate de valuri uriașe de praf, care au transformat ziua în noapte, relatează GadgetReport.ro

Praful gros se acumulase în interiorul continentului de la jumătatea lunii ianuarie, fiind semnalat de sateliții MODIS ai NASA, pe 11 ianuarie. Conform NASA, vânturile au putut să ridice particule minuscule de praf în aer datorită condițiilor meteo.

Furtunile de praf au fost determinate de uscarea fără precedent a solurilor, din cauza căldurii și lipsei de vegetație.

„Furtunile de praf care afectează centrul vestic din New South Wales sunt o consecință directă a doi ani de secetă și a scăderii semnificative a vegetației, în zonă”, a declarat expertul Stephen Cattle, de la Universitatea din Sydney, citat de CNET.

Clipurile postate pe rețelele de socializare arată că furtunile de praf ce au acoperit Dubbo și orașele apropiate erau atât de dense că acopereau lumina soarelui.

În orașul Parkes a fost înregistrată o rafală de vânt de 94km/h, iar în Dubbo una ce a lovit cu 107 km/h.

Într-unul dintre clipurile postate pe Twitter se vede cum în momentul în care furtuna ajunge la camera de filmat, lumina soarelui dispare și se instalează bezna.
Biroul de Meteorologie a emis duminică o serie de avertizări de furtuni, inclusiv pentru zona interioară a New South Wales, vântul puternic generând și nori masivi de praf.