Cum arăta celebrul faraon Tutankhamon! Reconstrucţia facială, după 3300 ani

Data: 9/12/2022 | Autor: .

Cercetătorii de la Universitatea Western din Canada au realizat o primă scanare completă 3D a craniului lui Tutankhamon, iar Christian Corbet, artistul care l-a sculptat pe prințul Philip în 2013, a folosit un model 3D al craniului faraonului pentru a-i da viață conducătorului egiptean antic.

Experții au folosit tomografia computerizată (CT) pentru a crea un model 3D precis al craniului și, de asemenea, markeri de țesut – care indică adâncimea cărnii în diferite locuri – pe baza egiptenilor moderni.

Rezultatul final a fost numit cea mai realistă reconstrucție a înfățișării faraonului creată vreodată.

Am lucrat pornind de la modelul 3D al craniului, apoi am adăugat straturile de mușchi și am construit efectiv fața. Anatomia craniului său a ghidat reconstrucția facială, așa că eu cred că este un aspect mult mai realist decât oricare dintre cele pe care le-am văzut în trecut.’’, a declarat expertul.

Am construit apoi mușchii strat cu strat până când reconstrucția medico-legală a fost completă. Sculptura medico-legală s-a bazat pe știința craniului, iar markerii de țesut și măsurătorile fiecăruia s-au bazat pe un subiect egiptean de sex masculin mediu. Nu există nici o licență creativă aici. Fiecare etapă a fost, de asemenea, fotografiată pentru a-mi dovedi munca.”, a mai spus acesta.

Descoperire incredibilă în mormântul lui Tutankhamon. Pe urmele lui Nefertiti

Recreația a fost realizată pentru un documentar în două părți de la Soura Films, Tutankhamon: Allies & Enemies, difuzat de postul public de televiziune american PBS.

 

Misterul morții faraonului Tutankhamon

Tutankhamon (n. 1341 î.Hr. – d. 1323 î.Hr.) a fost un faraon din dinastia a 18-a, conducătorul Egiptului între anii 1332 î.Hr. – 1323 î.Hr, urcând pe tron la 9 ani. El este fiul faraonului Amenhotep IV (Akhenaton) și al reginei Kiya, făcând parte din Noul Regat, dinastia a 18-a, numită și Epoca de aur a faraonilor.

Tutankhamon a murit la vârsta de 18 ani. Se presupune că ar fi fost ucis printr-o lovitură la cap,dar există mai multe teorii. Suspectul principal ar fi fost Ay, succesorul său, al cărui motiv consta în preluarea tronului. O radiografie indică un cheag de sânge în craniul său.

Mormântul lui Tutankhamon a fost descoperit de Howard Carter in anul 1922. De atunci, comorile îngropate ale faraonului au făcut senzație, faraonul adolescent devenind cel mai cunoscut personaj din istoria Egiptului antic.

Tutankhamon a murit in anul 1323 i.Hr. si a lasat numeroase taine dupa moartea sa. Expertii britanici considera ca au descifrat enigma mortii faraonului, ei sustinand ca aceasta s-a produs in urma unui accident al unui car de razboi, iar mumificarea sa a fost facuta gresit, potrivit The Independent.

A avut acces Tutankhamon la o tehnologie extraterestră? Descoperirea incredibilă făcută de experţi

Cercetatorii, printre care s-a numarat dr. Chris Naunton, director al Societatii de Explorare a Egiptului, au fost intrigati cand au dat peste notele lui Carter despre corpul lui Tutankhamon, care a fost ars.

Un indiciu a venit de la dr. Robert Connolly, antropolog de la Universitatea Liverpool, care a facut parte din echipa care ce i-a efectuat o radiografie cu raze X corpului faraonului in anul 1968.

Printre oasele din biroul sau, el a descoperit si o bucata de tesut din trupul lui Tutankhamon, singura proba cunoscuta din afara Egiptului.

Dupa efectuarea unei scanari cu ajutorul unui microscop electronic si dupa efectuarea unor teste chimice, expertii au confirmat faptul ca trupul lui Tutankhamon a fost ars, in timp ce se gasea in interiorul sicriului.

Cercetatorii au descoperit ca uleiurile de imbalsamare combinate cu oxigenul au provocat o reactie chimica care i-au „ars” trupul, la temperaturi ridicate.

5 indicii pe care știința le-a descoperit despre misteriosul Tutankhamon, celebrul faraon al Egiptului Antic