Descoperire incredibilă în mormântul lui Tutankhamon. Pe urmele lui Nefertiti

Data: 5/10/2022 | Autor: .

Nefertiti

Celebrul mormânt al faraonului Tutankhamon ar fi fost doar o camera superioară a unui mormânt mai mare în care s-ar afla rămâșițele mamei sale vitrege, Nefertiti. Noi dovezi care vin să sprijine această teorie au fost prezentate de Departamentul de Antichităţi Egiptene al Muzeului Britanic.

De ani de zile, a existat o teorie controversată despre celebrul mormânt de 3.300 de ani al regelui Tutankhamon: că rămășițele reginei Nefertiti s-ar afla în același loc, într-o serie de camere secrete.

Nicholas Reeves, fost conservator în cadrul Departamentului de Antichităţi Egiptene al Muzeului Britanic, a declarat că, deşi teoria a rămas nedovedită după scanările radar neconcludente, aceasta a primit un nou impuls în urma noului indiciu.

El a spus că noile dovezi susţin teoria conform căreia mormântul lui Tutankhamon este doar secţiunea exterioară a unui mormânt mult mai mare pregătit pentru Nefertiti.

Mormantul faraonului Tutankhamon ascunde camere secrete

Cercetătorii au descoperit că o serie de hieroglife din mormântul lui Tutankhamon prezintă modificări semnificative. Cele descoperite initial, în care faraonul Ay organizează funeraliile lui Tutankhamon acoperă altele mai vechi, care descriu cum Tutankhamon a îngropat-o pe Nefertiti, regina Egiptului şi soţia faraonului Akhenaton.

„O examinare atentă a cartuşelor lui Ay dezvăluie urme clare şi subiacente ale unui nume anterior – cel al lui Tutankhamon. În versiunea sa originală, această scenă îl arătase pe Tutankhamon îndeplinind ritualul funerar pentru proprietarul iniţial al mormântului, predecesorul său imediat… Nefertiti”.

El a adăugat: „Această concluzie îşi găseşte confirmarea absolută în profilul facial al figurilor – nasul strâmb şi bărbia dolofană de sub bărbie a [figurii] etichetate în prezent ca Ay urmează … exact conturul facial standardizat adoptat pentru reprezentările oficiale ale lui Tutankhamon chiar la începutul regalităţii sale. Faţa mumiei poartă trăsăturile incontestabile ale lui Nefertiti. În mod demonstrabil, scena şi-a început viaţa ca o înregistrare a lui Tutankhamon oficiind înmormântarea predecesorului său.”

Tutankhamon gadgetreport.ro

De altfel, chiar din 1922, când Howard Carter a descoperit mormântul lui Tutankhamon, mulți arheologi s-au declarat uimiți de cât de mică este camera în care a fost îngropat faraonul copil, un fapt total atipic în lumea egipteană.

Reeves susţine că moartea neaşteptată a lui Tutankhamon – în anul 1324 î.Hr. la vârsta de 19 ani, după numai nouă ani pe tron a însemnat că a trebuit să fie înmormântat în grabă, iar mormântul lui Nefertiti era locul ideal.

Tutankhamon a murit la 18 ani din cauza unei fracturi la picior care s-a infectat după rezultatele date de scanarea mumiei sale în 2005.

planul mormantului lui Tutankhamon

Pereții ascund uși secrete?

Cercetătorii nu exclud ca în spatele zidurilor camerei mortuare se se află uși secrete către alte camere, unde este posibil să se afle și locul de veci destinat mamei sale vitrege, Nefertiti.

În 2015, Reeves a susţinut că imaginile de înaltă rezoluţie ale mormântului lui Tutankhamon arătau linii sub suprafeţele tencuite ale pereţilor pictaţi, sugerând uşi neexplorate, deşi alţi experţi au considerat că scanările nu sunt concludente.

El a spus: „Este foarte uşor să scriem pur şi simplu că este o pură fantezie, dar… am descoperit că decorul peretelui din camera funerară a fost schimbat.

Nefertiti a murit la vârsta de 40 ani, în 1332 î. Hr.. A fost urmată la tron de Tutankhaton când avea aproximativ opt ani, care şi-a schimbat numele în Tutankhamon şi a fost faraon egiptean între anii 1332-1323 î.Hr. din dinastia a XVIII-a.

Tutankhaton era fiul faraonului Akhenaton şi al mătuşii sale (sora faraonului Akhenaton) a cărei mumie a fost descoperită în 1898 şi care a fost atestată ca mama sa prin teste ADN.

Misterul morții faraonului Tutankhamon! Ce au descoperit experții

CINE A FOST NEFERTITI

Nefertiti (numele egiptean înseamnă „Frumoasa care, iată, vine”). (n. cca.1370 î.Hr. – d. cca. 1330 î.Hr.) a fost „Marea soție” a faraonului Amenhotep al IV-lea, zis și Akhenaten.

Ea ar fi domnit aproximativ între 1379-1361 î.Hr., în vremea marii reforme religioase conduse de acest faraon, care a promovat cultul unic al discului solar, Aten. Nefertiti a fost și soacra și, se pare, și mama vitregă a faraonului Tutankhamon.

Nefertiti a devenit cunoscută în secolul al XX-lea mai ales datorită bustului (protoma) ei, ajuns în colecția Muzeului egiptean din Berlin, și care face parte în prezent din Muzeul Nou.

Bustul lui Nefertiti, în mai multe variante, a fost una din cele mai des copiate sculpturi dintre cele ce ne-au parvenit din Egiptul antic. Titlurile reginei Nefertiti erau numeroase, de exemplu, la Karnak sunt inscripții în care este denumită „Moștenitoarea, cea mare în grații, cea plină de farmec, marea aducătoare de fericire, doamna gingășiei, foarte iubită, care liniștește inima regelui în casa sa, în toate dulce vorbitoare, Stăpâna Egiptului de Sus și de Jos, Marea Soție a regelui, care o iubește, Doamna celor două țări, Nefertiti”.

Identitatea părinților lui Nefertiti nu este știută cu siguranță, dar se presupune că este fiica lui Ay, care a urcat mai târziu pe tron ca faraon. O altă ipoteză a văzut în Nefertiti o prințesă cu numele Tadukhipa, din regatul Mitanni din Asia Anterioară, și care ar fi fost mai întâi căsătorită cu Amenhotep al III-lea, tatăl lui Amenhotep al IV-lea. Nu se știe anul când s-a măritat cu Amenhotep al IV-lea.

MOARTEA LUI NEFERTITI

În anul al 14-lea al domniei lui Akhenaten (1336 î.H) Nefertiti dispare din documentele istorice. După această dată nu se mai vorbește de ea nimic.

S-au emis diferite ipoteze în legatură cu soarta ei. Nefertiti ar fi murit subit în urma unei epidemii ce lovise orașul ori de o altă cauză de moarte naturală. O altă teorie, care presupunea o cădere a ei în dizgrație, este astăzi afirmată, deoarece ștergerile deliberate de pe monumente ale unei regine-soții ale lui Akhenaten sunt astăzi demonstrate referindu-se la regina Kiya.

Împrejurările dispariției lui Nefertiti sunt așadar pierdute în negura istoriei.

„Stela co-regenței ” (aflată la Muzeul Petrie din Londra) o arată, după cum se vede, având statut de coregenta alături de sotul ei, și s-ar putea ca ea a domnit și după moartea sa. Unii cercetatori cred că Nefertiti și-ar fi schimbat numele, mai întâi în Ankhkheperure Neferneferuaten, iar mai apoi în Ankhkheperure Smenkhkare și că ar fi domnit pentru scurtă vreme ca unică suverană, sub acest ultim nume. Ei presupun și că, în calitatea ei de co-regentă și de succesoare a soțului ei, a încercat să ajungă la o reconciliere cu tabăra preoților zeului Amen și a celorlalți tradiționaliști. Nefertiti ar fi luat măsuri pentru a își pregăti urmașii – fiica, numită de acum înainte Ankhsenamun și fiul ei vitreg Tutankhamon – pentru perioada de după moartea ei. Aceștia ar fi fost educați în spiritul religiei tradiționale a vechilor zei. După această teorie, după doi ani de domnie, lui Neferneferuaten i-a urmat pe tron Tutankhamon.

A avut acces Tutankhamon la o tehnologie extraterestră? Descoperirea incredibilă făcută de experţi