Cum să construieşti catapulta inventată de Leonardo da Vinci

Cum să construieşti catapulta inventată de Leonardo da Vinci

Leonardo da Vinci este unul dintre cei mai mari inventatori din istorie. Savantul italian a conceput aparate de zburat, printre care una cu aripi batante (ornitopter) și o mașină de zburat cu aripă rotativă (helicopter), un tanc, o parașută, o arbaletă gigant, o mașină de socotit, una automată de bobinat și o mașină de încercat rezistența la întindere a firelor. Puţine dintre ele au fost însă puse în practică în cursul vieții sale, relatează GadgetReport.ro

Încă din timpul vieții, Leonardo da Vinci a fost considerat unul din cei mai mari ingineri ai timpului său. În scrisoarea de prezentare rimisă ducelui Ludovico Sforza (Il Moro), Leonardo afirma că este capabil să construiască tot felul de mașini capabile să asigure protecția orașului în cazul unui asediu.

Atunci când a fugit la Veneția în 1499, și-a găsit imediat o slujbă de inginer militar, prin concepția și construcția unui sistem mobil de baricade, care să protejeze orașul de atacuri din exterior. De asemenea, a relizat un proiect de deviere a râului Arno, proiect la care a colaborat cu Niccolò Machiavelli.

catapulta lui Leonardo da vinciNotele artistului cuprind o mulțime de invenții, multe din ele, inutile sau fanteziste, precum un instrument muzical (viola organista), un cavaler mecanic (robot) și un tun cu abur, dar și altele utile, precum pompe hidraulice, mecanisme cu clichet reversibile și proiectile de mortier.

În 1502, Leonardo da Vinci a desenat un pod suspendat, parte a unui proiect mai amplu pentru sultanul Baiazid al II-lea, podul fiind destinat să traverseze intrarea în Bosfor, cunoscută drept Cornul de Aur. Baiazid nu a acceptat proiectul, considerându-l irealizabil.

Un cunoscut vlogger, Mist8K, explică, într-un clip publicat pe Youtube, modul în care poate fi construită celebra catapultă a lui Leonardo da Vinci. Dacă sunteţi pasionaţi de construcţii, clipul de mai jos cu siguranţă o să vă capteze atenţia.