Cum fotografiază și filmează Samsung Galaxy S20 Ultra. Atunci când mărimea chiar nu contează

Samsung Galaxy S20 Ultra 5G

Noul flagship al sud-coreenilor de la Samsung, Samsung Galaxy S20 Ultra 5G, se laudă cu cele mai bune camere foto & video de pe piață. 108 MP, zoom de 100X, filmare optimă pe timp de noapte. Dincolo de artificiile de marketing, de imaginile clare pe timp de zi și de filmările cu stabilizare optică, Samsung Galaxy S20 Ultra nu reușește să ofere performanța la care ne-am fi așteptat. Dacă vrei un telefon doar pentru fotografii și apeluri, Huawei Mate30 Pro (atenție – un telefon fără serviciile Google) poate fi o opțiune mai bună, relatează GadgetReport.ro

108MP+48MP+12MP+3D pe spate și 40 MP pe față. Așa arată, în esența, suita de camere oferite de Samsung pe noul Samsung Galaxy S20 Ultra, telefon pe care îl testăm în cadrul programului Orange Smartphone Tester, derulat de Orange Romania.

Sud-coreenii spun că este cel mai bun modul de camere pe care l-au dezvoltat vreodată. Îi credem, performanța este una foarte bună însă, față de seria Galaxy S10, un utilizator obișnuit probabil să nu observe o diferență majoră.

Da, poți să faci fotografii de până la 108 MP, însă aceasta este doar o funcție pe care trebuie să o activezi. Fotografiile ies bine, sunt strălucitoare, pe măsura așteptărilor de la un flagship din 2020.

În mod normal, cel mai probabil, vei folosi cel mai mult senzorul de 48 MP și pe cel de zoom, asta dacă te interesează să fotografiezi la distanță. Ai zoom 10X optic, care merge foarte bine, și un zoom de până al 100 X, digital, care de pe la 20X începe să tremure, iar la 100 deja este inutilizabil pentru o fotografie clară.

Telefonul filmează în 4K și chiar și în 8K, cu camera de pe spate, însă cine are nevoie de așa ceva în mod obișnuit? Pentru un utilizator fără aspirații de fotograf profesionist, camera merge excelent pe modul automat sau în modurile prestabilite, inclusiv în cel de noapte care da, este mai bun decât la Galaxy S10.

Samsung Galaxy S20 Ultra are o stabilizare optică mulțumitoare, similară cu cea de pe S10, și trage imaginile în HDR10+ însă doar cu camera din spate.

Pe ansamblu, fotografiile ies bine, mai ales cele pe timp de zi. Noaptea, telefonul reușește să ofere imagini destul de clare, cu un sharp plăcut și cu un bokeh interesant. Însă după ce am testat Huawei Mate 30 Pro, am ajuns la concluzia că camerele de pe telefonul chinezesc sunt parcă mai bune. Imaginile sunt mai clare, nu sunt atât de pixelate ca cele de pe S20 Ultra, mai ales pe timp de noapte. Și funcția de zoom parcă este mai stabilă.

Să nu înțelegeți că Samsung Galaxy S20 Ultra nu face fotografii bune. Dimpotrivă. Imaginile ies foarte curate, cu culori bine calibrate, cu umbre definite corect și fără aberații de cromatică. Mai puțin noaptea, când performanțele sunt puțin sub așteptări.

Telefonul are multe funcții interesante, de la Single Take care reușește să ofere niște efecte interesante, la Night Hyperlapse și Super Slow-Motion. Vă intreb însă cât de des folosim astfel de funcții? Probabil în 10% din situații.

Este bine că sunt acolo, că se descurcă excelent, însă par mai mult artificii de marketing, menite să susțină superioritatea acestui telefon în fața concurenței.

Unboxing Samsung Galaxy S20 Ultra 5G. Ce nu vă spune Samsung când cumpărați acest telefon

Același lucru este valabil și cu înregistrarea 8K. Dincolo de faptul că ocupă un spațiu uriaș, ce poți face cu ea? Pe televizor n-ai asemenea rezoluție, nici pe laptop. Va fi o funcție bună poate peste 2-3 ani, când gadgeturile cu ecrane 8K vor ajunge la prețuri mai bune.

Am ales să testăm camera de pe Samsung Galaxy S20 Ultra pe timp de noapte, convinși fiind că ziua n-are absolut nicio problemă. Rezultatele le vedeți în review-ul video de mai jos.