Cum sa alegeti un router wireless

Data: 24/04/2013 | Autor: .

router

Primul criteriu in alegerea unui router wireless este cel legat de puterea semnalului si implicit de acoperire. Un router superior va poate ajuta sa vizualizati filmele din laptop direct pe Smart TV, fara a mai fi nevoie de cabluri, stick-uri sau DVD playere, afirma expertii Flanco

De obicei un router cu o singura antena este suficient pentru acoperirea unui apartament cu maxim 3 camere. Pentru suprafete mai mari recomandam routere cu 2 sau chiar 3 antene sau routere cu o antena mai puternica.
Router-ele au mai multe standarde:

IEEE 802.11b – viteza de 11Mbps
IEEE 802.11g – viteza de 54Mbps
IEEE 802.11n – 150Mbps sau 300Mbps

Cel mai nou este IEEE 802.11ac – standard pentru retele wireless de 1Gbs, insa putine dispositive suporta standardul acesta. Cel mai folosit ramane, pentru moment, 802.11n. Trebuie stiut insa ca viteza transferului de date este influentata de reteaua de internet la care sunteti conectati si/sau de tipul de abonament pe care l-ati ales! Router-ul va ajuta la transferul de date de la un laptop la altul (laptopuri conectate la aceeasi retea) la viteza mentionata de producator. Daca abonamentul de date pe care il aveti este prevazut cu o viteza de, sa spunem, 10Mbs, atunci indiferent de standardul router-ului aceasta va fi viteza de transfer si descarcare de pe servere externe. Cu alte cuvinte, daca aveti un router cu standardul 802.11n nu veti descarca din servere externe cu 150mbs, ci cu cei 10Mbs din abonamentul de date.

Cum va ajuta insa standardul de IEEE 802.11n, cu o rata de transfer de 300 Mbs? Va ajuta sa descarcati fisiere din retea si sa faceti schimb de alte informatii, cat mai rapid, intre device-urile conectate la aceeasi retea wireless. De exemplu puteti viziona un film pe care il aveti in laptop direct pe Smart TV, fara sa mai fie nevoie de stick, cabluri sau DVD player. Daca Smart TV-ul si laptop-ul sunt conectate la acelasi router, atunci televizorul va putea extrage informatia direct de pe laptop. Intrati de pe televizor in fisierele din laptop si alegeti fisierul video cu ajutorul telecomenzii. Vizualizarea unui film in acest mod nu ar fi posibila cu un standard inferior de router, deoarece viteza mica de transfer nu va permite filmului sa ruleze corespunzator. Filmul fie nu se va incarca, fie va merge cu intreruperi, mai ales daca are o rezolutie performanta de 1080p sau chiar 720p.

De regula se recomanda ca router-ul sa fie pozitionat in centrul locuintei, fara obiecte metalice in apropiere sau alte obiecte care pot interfera cu/sau optura semnalul. Exista si routere Dual Band, care emit si pe frecventa de 5GHz. Cele mai multe routere lucreaza pe o frecventa de 2.5GHz, care in acest moment este destul de aglomerata. De aceea mai pot aparea interferente, chiar daca dispuneti de cel mai bun standard de viteza. Chiar si mouse-ul sau tastatura wireless pe care le aveti acasa sunt pe frecventa de 2.5Ghz. O emitere a semnalului pe frecventa de 5GHz duce la o calitate superioara a semnalului si implicit la o viteza mai buna si o mai mare stabilitate.

Nu uitati sa securizati reteaua wireless, in cazul in care nu doriti sa le oferiti si vecinilor internet gratuit :)