Apple, pe urmele Nokia? Profitul Apple, prima scadere in ultimii 10 ani

Data: 24/04/2013 | Autor: .

apple-ceo-tim-cook110825142319Apple da semne de oboseala. Datele din primul trimestru din 2013 arata ca vanzarile de iPhone-uri si iPad-uri si-au temperat ritmul de crestere, astfel ca profitul companiei a scazutcu 18%, la 9,55 miliarde de dolari, prima evolutie negativa din ultimii 10 ani, pe o piata a electronicelor mobile tot mai aglomerata, cu segmentul smartphone aproape de saturatie, relateaza Mediafax.

Compania a vandut 37,4 milioane de iPhone-uri in primele trei luni ale acestui an, fata de 35,1 milioane de unitati in perioada corespunzatoare din 2012. Vanzarile iPad au crescut de la 11,8 milioane la 19,5 milioane de unitati, peste estimarile analistilor.

Numarul de computere Mac comercializate de companie a stagnat in perioada analizata la 4 milioane de unitati.

„Incetinirea cresterii, concurenta si scaderea marjelor – investitorii se tem de toate acestea. Acum, au facut ca aceste temeri sa para justificate”, comenteaza pentru Bloomberg un analist din San Francisco.

In urma rezultatelor din vanzari, profitul net al Apple a scazut in perioada ianuarie-martie – al doilea trimestru al anului fiscal 2012-2013 – cu 18%, la 9,55 miliarde dolari, de la 11,62 miliarde de dolari in perioada corespunzatoare a anului trecut.

Totodata, compania a investit mai mult in marketing, astfel ca marja de profit brut a scazut de la 47,4% la 37,5%.

Apple a anuntat, odata cu raportul financiar prezentat miercuri, ca va transfera catre actionari 55 miliarde de dolari in cash, pentru a compensa scaderea abrupta inregistrata de pretul actiunilor in ultimele sapte luni pe fondul semnalelor privind franarea vanzarilor.

Actionarii vor fi rasplatiti atat prin cresterea dividendelor, cat si prin rascumpararea de actiuni. Compania a aratat ca va contracta imprumuturi pentru a finanta cel mai amplu program de rascumparare de actiuni din istorie, in urma caruia actionarii vor fi castigat, pana in anul 2015, incluzand initiative similare din trecut, un total de 100 miliarde de dolari.

Apple anticipeaza pentru trimestrul in curs vanzari intre 33,5-35,5 miliarde de dolari, in timp ce media estimarilor analistilor indica afaceri de 38,4 miliarde de dolari, potrivit datelor Bloomberg.