Cutremur in Romania! Cum a anticipat Google producerea seismului

Utilizatorii de telefoane Android au primit alertă de cutremur cu circa 10 secunde înainte de seismul de joi dimineață, de magnitudine 5,3. În schimb, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a transmis că, în cazul de seism, sistemul RO-ALERT nu va difuza notificări, anterior declanşării acestuia.

Utilizatorii de telefoane cu Android, sistem ce are peste 80% din piață, pot primi alerte pentru cutremurele din apropiere, iar sursa este institutul U.S. Geological Survey care publică în timp real informații despre toate seismele care se produc în lume.

„Telefonul poate folosi locația dvs aproximativă pentru a vă trimite alerte despre cutremurele din apropiere care au o magnitudine de minimum 4,5”, spun cei de la Google.

Ar putea fi o imagine cu text care spune „06:53 Thu, Nov 3 ፍត92% Device control Media output へ Android Earthquake Alerts System 06:50 Earthquake nearby Expect light shaking. Initial estimate M5.3 about 83.9 miles away. Notification settings Clear orange 0”

Google anunţa în august 2020 lansarea unui sistem de avertizare în caz de cutremur pentru smartphone-urile echipate cu Android, iar acel sistem era lansat mai întâi în California. Sistemul folosea informaţiile colectate de sute de seismografe de pe teritoriul statului pentru a activa trimiterea alertelor care semnalează că „o mişcare telurică a început şi un cutremur este iminent”, spuneau atunci cei de la Google.

În primăvara lui 2021 sistemul de avertizare în caz de cutremure era extins în alte două țări: Grecia și Noua Zeelandă și în iulie 2021 Google anunța disponibilitatea în alte nouă țări, prioritate având statele cu risc seismic ridicat.

Google a continuat extinderea serviciului, acesta fiind disponibil în peste 40 de țări, inclusiv România.

De ce Google poate anticipa cutremurele si RoAlert nu?

„Telefonul dumneavoastră Android poate fi un mic seismograf care se conectează la milioane de alte telefoane pentru a forma cea mai mare reţea de detectare a cutremurelor din lume”, spuneau cei de la Google, în 2020.

Telefoanele mobile care observă ceea ce ar putea fi un cutremur pot trimite automat un semnal către un centru, unde computerele analizează datele privind mişcarea şi informaţiile privind locaţia pentru a determina dacă un seism este în curs de desfăşurare, potrivit Google.

Telefonul poate detecta cutremurele din zona ta, iar pentru a afla mai multe despre cutremurele din apropiere poți deschide căutarea Google și poți tasta „cutremur”. O căutare după acest termen în jurul orei 8 îți dă o casetă roșie cu textul:

Cutremur cu magnitudinea de 5,1

Țări afectate: Bulgaria, Moldova, România și Ucraina

La 19 km față de Nehoiu · 06:50

(Sursă: U.S. Geological Survey)

IGSU a transmis că, în cazul seismelor, sistemul RO-ALERT nu va difuza notificări anterior declanșării acestora.

„Ulterior producerii cutremurului, în cazul în care acesta generează consecințe grave, vor putea fi difuzate mesaje de avertizare a populației, cu măsuri de protecție adecvate (de exemplu: puncte de distribuție a ajutoarelor de urgență)”, a comunicat IGSU.

Constantin Ionescu, directorul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP), a declarat că nu vor exista replici după cutremurul de joi dimineață. Acesta a explicat apoi de ce seismologii nu pot estima când va avea loc un cutremur mare.

Ce trebuie sa faci in caz de cutremur. Totul despre ştiinţa seismelor