Descoperire incredibilă în Egipt. Un tunel antic ar putea ascunde drumul către mormântul reginei Cleopatra

Ministerul egiptean al Turismului și Antichităților a anunțat incredibila descoperire a unui tunel săpat în stâncă, la mare adâncime, în zona templului Taposiris Magna, la vest de Alexandria, în Egipt. Tunelul masiv, care a fost descris ca fiind un „miracol geometric”, se întinde pe o lungime de peste 1.300 de metri. Zona a fost investigată în cadrul căutării mormântului mult timp pierdut al reginei Cleopatra.

Tunelul a fost descoperit la 13 metri sub pământ de către misiunea arheologică egipteano-dominicană a Universității din San Domingo, condusă de Dr. Kathleen Martinez.

În timpul săpăturilor și a cercetării arheologice a tunelului, au fost găsite sub sedimentele de noroi o serie de vase și oale ceramice, precum și un bloc dreptunghiular de calcar. În apropierea templului au fost găsite, de asemenea, două capete din alabastru, dintre care unul datează din perioada ptolemeică.

S-a constatat că o parte a tunelului a fost scufundată sub apă, iar acest lucru susține teoria conform căreia fundațiile templului Taposiris Magna sunt, de asemenea, sub apă. Cel puțin 23 de cutremure au lovit coasta egipteană între 320 și 1303 d.Hr., ceea ce ar explica prăbușirea și scufundarea unei părți a Templului Taposiris Magna.

Tunelul a fost descoperit la 13 metri sub pământ

Designul arhitectural al tunelului recent descoperit seamănă cu magnificul Tunel al lui Eupalinos de pe insula grecească Samos, care este considerat una dintre cele mai importante realizări inginerești ale lumii clasice.

Taposiris Magna, Marele Mormânt al lui Osiris

Internal view towards South of the Osiris Temple in Taposiris Magna. (CC BY SA 3.0)

Taposiris Magna, nume care înseamnă „marele mormânt al lui Osiris”, este un oraș antic înființat de faraonul Ptolemeu al II-lea între anii 280 și 270 î.Hr. După ce Alexandru cel Mare a cucerit Egiptul în 332 î.Hr. și a înființat Alexandria, orașul Taposiris Magna a devenit un centru pentru festivalul religios Khoiak. Festivalul Khoiak se învârte în jurul legendei zeului Osiris, care a fost ucis de fratele său Seth și reînviat de sora sa-soție Isis, care l-a conceput pe fiul lor Horus.

Secretele din ,,Cartea morților’, un papirus incredibil descoperit în Egipt

Templul de la Taposiris Magna a fost dedicat lui Osiris, care a fost venerat de liderii greci din Egipt, care au onorat vechile tradiții.

Mormântul Cleopatrei?

One of the statue heads found near the Taposiris Magna Temple. Credit: Ministry of Tourism and Antiquities

În ultimii 14 ani, Dr. Kathleen Martínez a fost șefa săpăturilor de la Taposiris Magna. Descoperirile făcute în acest timp au făcut-o să fie din ce în ce mai sigură că se află în apropierea mormântului mult pierdut al Cleopatrei a VII-a și al iubitului ei, Marc Antoniu .

Legăturile propuse ale faimoasei regine a Egiptului antic cu acest sit au adus-o pe prima pagină a ziarelor internaționale, deoarece la fiecare câțiva ani se fac descoperiri noi și intrigante și se realizează documentare despre acest sit.

În timpul săpăturilor au fost făcute multe descoperiri notabile. De exemplu, în 2010, a fost dezgropată o imensă statuie de granit fără cap a unui rege ptolemeic.

Archaeologists investigating a section of the newly discovered tunnel in Taposiris Magna. Credit: Ministry of Tourism and Antiquities

Dr. Zahi Hawass crede că aceasta a aparținut probabil lui Ptolemeu al IV-lea și a fost dedicată zeului Osiris, subliniind legătura dintre situl antic și binecunoscutul zeu egiptean antic. Martinez a declarat că în urma săpăturilor a fost găsit și un frumos cap de statuie al Cleopatrei, împreună cu 22 de monede cu imaginea acesteia.

Dinozaurul de lângă piramide. O descoperire incredibilă în Egipt

În spatele templului, a fost descoperită o necropolă care conținea multe mumii în stil greco-roman care erau îngropate cu fața întoarsă spre templu. Acest lucru înseamnă că este probabil ca templul să fi conținut înmormântarea unei personalități regale importante, precum Cleopatra.

Ar putea tunelul subteran recent descoperit să îi conducă pe arheologi mai aproape de mormântul Cleopatrei și al lui Marc Antoniu? Doar timpul ne va spune!

Cea mai mare piramidă din lume nu e în Egipt! Misterul din Cholula

Cine erau centurionii? Forțele de elită ale armatei Imperiului Roman