De ce trebuie inchise dispozitivele electronice in avion

Data: 7/06/2013 | Autor: .

avionSe spune ca telefoanele mobile si alte gadgeturi ar putea interfera cu sistemele electronice sensibile ale aeronavelor, insa teoria a fost intotdeauna greu de dovedit.

Un sondaj recent, citat de BBC, arata ca patru din zece americani nu isi inchid gadgeturile atunci cand se afla la bordul unui avion, in ciuda regulilor clare de conduita, care nu permit folosirea acestora la o altitudine mai mica de 3.000 de metri, relateaza Incont

La o inaltime mai mare, se pot folosi laptopurile si playerele de muzica, insa telefoanele trebuie sa ramana inchise.

Problema este ca aceste device-uri se conecteaza la internet sau la retelele de telefonie mobila folosind undele radio, lucru care poate influenta receptionarea corecta a semnalului de zbor, ducand la erori de pilotaj care se pot dovedi destul de grave.

O analiza din 2006 a bazei de date indentifica 125 de situatii de interferenta cauzate de gadgeturi, dintre care 77 sunt definite ca fiind “in stransa legatura”.

Intr-un alt raport, Asociatia de Transport Aerian (IATA) a identificat 75 de incidente separate, posibil cauzate de folosirea telefoanelor mobile si a altor dispozitive electronice, intre 2003 si 2009.