Deosebiri dintre Ripple și Bitcoin

Data: 26/01/2022 | Autor: .

Deosebiri dintre Ripple și Bitcoin

Odată ce, pe lângă bitcoin au mai apărut și alte criptomonede, acesta nu mai deține așa-zisul monopol în ceea ce privește preferințele doritorilor de a investi în crypto. Mulți investitori interesați de domeniul activelor digitale acum sunt destul de ok să se orienteze spre investiții chiar și în altcoinuri.

O criptomonedă reputabilă, cu un background bogat și cu toate caracteristicile necesare pentru a concura cu bitcoinul este Ripple. Deși valoarea Ripple nici nu se compară cu cea a bitcoinului (este cu mult mai mică), acest lucru nicideum nu înseamnă că Ripple este mai puțin valoros sau deloc valoros. Ambele criptomonede au caracteristici specifice care se cuantifică în avantaje și dezavantaje individuale. În acest articol facem o analiză comparativă detaliată dintre Bitcoin și Ripple.

  1. Capitalizare

         Primul aspect la care diferă aceste 2 criptomonede este capitalizarea de piață. Da, este adevărat, Ripple intră cu ușurință în topul celor 5 criptomonede din lume. Totodată, dacă ar fi să o comparăm la capitalizare cu bitcoinul atunci, evident, bitcoinul pare a fi un adevărat gigant în comparație cu Ripple. Deși, precum am menționat, Ripple face parte din TOP cele mai mari criptomonede din lume, capitalizarea de piață a acestei criptomonede reprezintă doar 6% din capitalizarea pe care o are Bitcoinul în acest moment.

  1. Volumul de emiteri

La acest capitol în avantaj este Ripple. Aici ne referim la volumul maxim de criptomonedă ce poate fi emis. Emisia Ripple are o limită maximă de 100 de miliarde de jetoane. Momentan, volumul de Ripple deja emis nu reprezintă nici 50% din volumul maxim posibil.

În cazul bitcoinului lucrurile stau puțin diferit. 21 de milioane de BTC pot fi emise în total, ceea ce este cu mult mai puțin decât limita maximă a Ripple. Totodată, tocmai 88% din limita maximă a emisie BTC deja a fost emisă și circulă pe piața criptografică. 

  1. Valoare

Volumul de monede deja emis pe piață influențează direct și valoarea unei anumite criptomonede. La capitolul prețului și valorii, evident, Ripple nu poate concura cu Bitcoinul. Bitcoinul a reușit de câteva ori să atingă limite istorice a prețului. Acest lucru este posibil inclusiv datorită volumului mic de monede emise – funcționează legea de bază a cererii și ofertei – cu cât mai mică este disponibilitatea unui bun sau activ, cu atât mai mare este cererea la acesta. În aceste condiții, efectiv, crește și prețul acelui bun sau activ.

În vederea celor menționate mai sus, se conturează un dezavantaj a Ripple – valoarea criptomonedei va crește destul de greu reieșind din volumul imens de criptomonede care deja a fost emis. 

Ripple vs Bitcoin: diferență în obiective

Background-ul acestor 2 criptomonede este unul cu adevărat diferit. Bitcoinul a fost lansat ca un instrument revoluționar, menit să schimbe percepția despre tranzacțiile de fonduri. Astfel, ca și concept ,bitcoinul este radical diferit de Ripple, care a fost lansat cu scopul de a nivela anumite dificultăți și imperfecțiuni a sistemelor financiare tradiționale. Această diferență în obiective a generat și diferențe în proiectarea și lansare sistemelor individuale pentru fiecare proiect.

Poți tranzacționa BTC și Ripple pe bitcoin loophole – apropo, aici găsești și alte criptomonede!  

Deși simbolul XRP, la fel ca Bitcoin, este utilizat ca metodă de plată de către unii comercianți cu amănuntul de e-commerce, scopul principal al acestui altcoin este de a fi o „punte” între monedele fiat. Un consumator care tranzacționează, de exemplu, dolari pentru rupii sau lire sterline pentru euro se confruntă adesea cu taxe dure sau chiar exorbitante, mai ales atunci când vine vorba de piața remitențelor. Cu XRP, aceste tranzacții pot deveni mult mai ieftine.

În același timp, Bitcoinul deja demult este perceput și utilizat ca metodă de plată separată și independentă. Comercianții recepționează plăți direct în bitcoini, fără a le converti sau a face alte operațiuni intermediare. 

Concluzie

Bitcoin și Ripple sunt cu adevărat diferite, dar au, totuși, un lucru în comun – facilitează tranzacții sigur și comode, cu taxe reduse și în condiții de anonimat avansat. Până la urmă, aceste criptomonede au fost proiectate cu obiective diferite, în mod diferit, de aceea, deosebirile dintre acestea reprezintă un lucru firesc și evident.