Descoperire istorică. Bacteria care „mănâncă” deşeurile din plastic

Descoperire istorică. Bacteria care „mănâncă” deşeurile din plastic

Cercetătorii de la Universitatea din Kyoto au descoperit o bacterie care are şanse să rezolve una dintre marile probleme cu care se confruntă lumea – poluarea cu deşeuri din plastic.

Plasticul este un polimer care nu se degradează pe cale biologică, astfel că reciclarea acestuia a devenit o problemă mondială, relatează GadgetReport.ro.

În condiţiile în care societatea modernă produce peste 300 de milioane de tone de plastic în fiecare an, iar deşeurile sunt practic indestructibile, anunţul făcut de experţi este unul considerat istoric.

deseuri din plastic gadgetreport.ro 2Bacteria, denumită Ideonella sakaiensis, este capabilă să distrugă polietilena (polyethylene terephthalate – PET) afirmă experţii, care au ajuns la această concluzie după cinci ani de teste ştiinţifice.

Cercetătorii de la Universitatea din Kyoto caută acum o soluţie pentru a dezvolta culturile de bacterii la un nivel industrial, astfel ca acestea să poată fi folosite pentru a elimina cantităţile uriaşe de deşeuri din plastic prezente în toate colţurile lumii, scrie ScienceAlert.com

Una dintre soluţiile propuse de experţi este includerea bacteriei în compoziţia PET-urilor, în aşa fel încât acestea să devină biodegradabile. Principala problemă o reprezintă însă faptul că Ideonella sakaiensis trebuie testată pe oameni, pentru a vedea în ce măsură aceasta afectează sănătatea populaţiei.

GadgetReport.ro relata, recent, că dincolo de depozitele uriaşe de deşeuri de plastic de pe uscat, mările lumii s-au transformat într-un imens cimitir pentru deșeuri din plastic – sticle goale, plase de pescuit abandonate și mereu prezentele pungi – totalizând până la 30 de milioane de tone aruncate anual în mare, potrivit agenției de mediu a guvernului german, citată de agenția de presă DPA

Potrivit unor studii realizate de Greenpeace, 10% din cele aproximativ 300 milioane tone de plastic produse anual ajung in oceane, iar din acestea, 80% provin din mediul terestru. Cercetarile arata ca peste un milion de pasari marine si o suta de mii de mamifere marine si testoase mor anual din cauza poluarii cu plastic (UNEP, 2006).